szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Új fúrótechnikájával több mint egy év után először sikerült mintát vennie a Mars kőzetéből a NASA Curiosity nevű Mars-járójának.

A NASA bolygókutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory kutatói azóta dolgoztak az új fúrómódszeren, hogy a Curiosity fúróján mechanikai probléma lépett fel 2016 decemberében. Az új technika (Feed Extended Drilling) alkalmazásával a Mars-járó fúrója a robotkar erejét is használja fúrás során, hasonlóan ahhoz, ahogyan az ember falat fúr. A Curiosity ütvefúrója mintegy 50 milliméter mélyre fúrt a Duluth névre keresztelt célpontjában.

"A csapat óriási leleményességgel fejlesztette ki az új fúrási technikát, és valósította azt meg egy másik bolygón" – mondta Steve Lee, a Curiosity projektmenedzsere.

A fúrás a Mars kutatása szempontjából alapvető fontosságú feladat. A Curiosityn belül két laboratórium van, amelyek képesek vegyi és ásványtani elemzéseket végezni kőzet- és talajmintákon. Az eddigi minták a Gale-kráterből származnak, amelyeket a Mars-járó 2012 óta vizsgál.

A Curiosity csapata izgatottan dolgozott a fúró fejlesztésén, hogy elkészüljön vele, mielőtt a Mars-járó elhagyja a jelenlegi helyszínt, a Vera Rubin hegyvonulatot. A szakembergárda jelenleg új módszert tesztel arra, miként tudják a kőzetből vett pormintákat a fúrótól a laboratóriumokba helyezni.

A Curiosity 2012-es landolása után néhány hete újabb gép indult a Marsra: az InSight nevű szonda a tervek szerint november 26-án száll majd le a bolygón, ahol elsőként nem csak a felszínre lesz kíváncsi, hanem fúrásokat is végez majd, hogy választ adjon egy fontos kérdésre: hogyan fűthetünk majd a Marson?

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Találtak egy jéggel teli krátert a Marson

Jéggel teli krátert talált a Marson az ExoMars orosz-európai űrexpedíció. A Koroljov nevű kráterről az űrexpedíció Trace Gas Orbiter (TGO) nevű űrszondája készített felvételeket.

Európa-liga: a Sahtar Donyeck és a Sevilla is az elődöntőben

Európa-liga: a Sahtar Donyeck és a Sevilla is az elődöntőben

Argentína és Mexikó is a brit védőoltást fogja gyártani

Argentína és Mexikó is a brit védőoltást fogja gyártani

Privátbankár: Milliárdosok vadászházára ment el 7 milliónyi közpénz

Privátbankár: Milliárdosok vadászházára ment el 7 milliónyi közpénz