szerző:
HVG

Nemcsak az állatkertek előtti korból nézve, hanem a jövőbe tekintve is a ma ismert intézményeknél barátibb lehetőségek mutatkoznak arra, hogy közelebb hozzuk egymáshoz az állatot és az embert.

Ritkán kavar olyan indulatokat a magyar társadalomban egy állat ügye, mint a Kecskeméti Vadaskert vemhes szurikátájának halála. A Zara nevű állatot egy – a különböző beszámolók által eltérő mértékben fegyelmezetlennek és rosszindulatúnak beállított – általános iskolás fiú csapta a földhöz olyan erővel, hogy a négyujjú manguszta és kicsinyei azonnal elpusztultak.

„Lehetne hibáztatni a gyermeket, a pedagógusokat, a szülőket vagy az egész társadalmat, de igazából mindez megelőzhető lenne, ha az állatokkal nem tárgyakként bánnánk” – szól a Magyar Vegán Egyesület állásfoglalása. A szervezet szerint az állatkert intézményének „létjogosultsága mindig is megkérdőjelezhető volt, de a XXI. századra teljességgel elavult”. A radikálisabb állatvédő szervezetek már az előző században is gyakran hangoztatták aggályaikat, időnként pedig tiltakozásukat az állatok rácsok mögé gyűjtése ellen.

Ahogy a medicinától a pornóiparig, úgy a vadaskertek területén is egyre többször merül fel: nem helyettesíthetnénk-e a fizikai valóságot virtuálisan kialakított környezettel? Az első ránézésre a természet szeretetével szöges ellentétben állónak tetsző felvetés egy kicsit a jelenség mögé nézve jóval érthetőbbnek tűnik.

A szárnyaikat már az Egyesült Államokban és Kínában is bontogató virtuális állatkertekről olvashat a HVG heti lapszámában.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!