szerző:
hvg.hu

Még az év vége előtt testkamerával szerelik fel a bécsi metró biztonsági őreit. A hazai közlekedési vállalatok közül a MÁV vágott már bele hasonló projektbe, és úgy tűnik, ők is előre fognak lépni az ügyben.

Az osztrák főváros tömegközlekedési hálózatában 2017 augusztusa óta 60 biztonsági őr vigyáz a rendre. A bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien azt tervezi, hogy még idén testkamerával szerelik fel őket.

A készülékek tesztje már el is kezdődött: két hónapon át különböző modelleket próbálnak ki a biztonsági szolgálat munkatársai, hogy megállapítsák, melyik típus a leginkább kézre álló, melyiknek a legjobb a képminősége, és melyiknél a legkönnyebb a felvételek kiértékelése. A Wiener Linien közlése szerint tapasztalataikat figyelembe veszik majd a testkamerákra kiírt közbeszerzési eljárás során, amelyet várhatóan augusztusban zárnak le.

Felállítása óta a biztonsági szolgálat tízezer utast figyelmeztetett már – elsősorban a házirend betartására. Leggyakrabban arra kell emlékeztetni az utasokat, hogy a peronon nem szabad biciklivel, rollerral, gördeszkával stb. közlekedni, a mozgólépcsőn nem szabad kerékpárt szállítani, illetve a kutyákra szájkosarat és pórázt kell adni. Koldulás, hangoskodás, dohányzás és tiltott alkoholfogyasztás miatt kellett még közbelépnie a biztonsági szolgálatnak.

De nemcsak a biztonsági őrökön lesz kamera: az osztrák főváros 109 metróállomása és a szerelvények nagy része is be van már kamerázva. A bécsi tömegközlekedési hálózatból jelenleg 12 500 biztonsági kamera küld képeket, amelyek számát idén további 1600 készülékkel bővítik. Erre a célra a Wiener Linien 900 ezer eurót fordít.

Magyarországon a MÁV mérlegeli, hogy testkamerával látja el a kalauzokat, miután sok szóbeli inzultus és fizikai atrocitás éri a munkájukat végző jegyvizsgálókat – főleg a bliccelő vagy szabálysértő utasok részéről. Tavaly nyáron indították a rendszer tesztüzemét, azóta országszerte több kalauzon is lehet látni a képrögzítő berendezést. A vasúttársaság által szervezett múlt heti sajtóbeszélgetésen elhangzott: a közeljövőben tervezik a rendszer kiterjesztését, növelni szeretnék a testkamerával felszerelt kalauzok számát.

Hasonló megoldást alkalmaznak már néhány izraeli, német és brit rendőrnél is, úgy látszik tehát, hogy nemzetközi szinten is egyre erősebb trendről beszélhetünk. Érdekesség, hogy a brit szabályok szerint a helyszínen lévő áldozat kérheti a kamera kikapcsolását, de az elkövető nem.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!