szerző:
hvg.hu

A Snapchat után a klipek készítésére alkalmas musical.ly ötletét is megirigyelték Zucerbergék és különösebb gondolkodás nélkül, mintegy kopipészttel beépítették saját platformjukba. De ez nem minden: a jövőben sokkal nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni a zenés tartalmakba.

Csupán két éve jelent meg, de rövid időn belül hatalmasat durrant az elsősorban a fiatalok körében népszerű klipkészítő alkalmazás, a musical.ly. Az appot főként azért kedvelik használói, mert különösebb hozzáértés nélkül, nagyon gyorsan állíthatók össze vele profinak tűnő zenés szpotok.

Az ingyenes kis program tábora mostanra 200 millió regisztrált slágergyárosra hízott, ami óriási, egy ekkora bázis pedig bizonyára érezhető lökést adna a Facebooknak. Különösen most, hogy kiderült: a lányok sokkal hajlamosabbak rákattanni a közösségi oldalra.

Hogy utóbbi vagy a musical.ly remek teljesítménye állította döntés elé Zuckerbergéket, valószínűleg soha nem derül ki, az viszont egyértelműen érzékelhető, hogy a program sikere zavarja őket. Sokat mondjuk most sem teketóriáztak, a Snapchat ismert történetéhez hasonlóan egyszerűen lemásolták, ami működtethetőnek tűnt egy facebookos környezetben.

©

A hivatalos bejelentés szerint az új funkció Lip Sync Live néven lesz elérhető, méghozzá az élő videók készítésekor: a felvétel indítása előtt megjelenik majd egy opció, amire bökve indítható lesz maga a klipkészítés. Az újonnan felbukkanó kis ablakban a felhasználó kiválaszthatja az előadót és hogy annak melyik zeneszámát szeretné előadni. Mivel az újdonság szorosan kötődik az élő videókhoz, az így elkészített klipeket is valós időben sugározza majd a Facebook. Mutatjuk, hogyan fest majd ez a gyakorlatban:

A hivatalos közlés szerint több előre megadott sztár zenei repertoárjából lehet majd válogatni, olyan népszerű és ismert előadók termékeiből, mint a Guns N’ Roses, Ed Sheeran és Drake. A klipek háttere változtatható lesz, illetve a Stories-hoz hasonlóan itt is beállíthatók lesznek különféle feliratok. Emellett igen komolyan figyelik majd, hogy a feltöltött klipek nem ütköznek-e szerzői jogsértésbe. Ha ilyen elő is fordul valamiért, úgy a felvételt elnémítják, ameddig a Facebook jogkezelő eszköze jóvá nem hagyja azt.

Zuckerbergék azt is szeretnék, ha sokkal több olyan felvétel kerülne fel az oldalra, ami alatt valamilyen zeneszám szól. Mint kiderült, ezen a téren is elkezdtek már ügyeskedni, az első tesztekre pedig rövidesen sor kerül. Közben azon is dolgoznak, hogyan tudnák zenei aláfestéssel színesíteni a Facebook Stories részére kirakott kis videókat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kiesett az Európa ligából a Vidi

Kiesett az Európa ligából a Vidi

Elmebetegekhez hasonlította a Ripost az ellenzéki képviselőket

Elmebetegekhez hasonlította a Ripost az ellenzéki képviselőket

Rabszolgatörvény: baloldali diplomások tüntetnek a munkásokért

Rabszolgatörvény: baloldali diplomások tüntetnek a munkásokért

Ha ez nem trükkfelvétel, akkor már most az idei karácsonyi szezon legszebb fotója

Ha ez nem trükkfelvétel, akkor már most az idei karácsonyi szezon legszebb fotója

Fokozott ellenőrzést rendeltek el Budapesten

Fokozott ellenőrzést rendeltek el Budapesten

Mégis kapnak 55 milliárdot az eladósodott kórházak

Mégis kapnak 55 milliárdot az eladósodott kórházak