szerző:
MTI

Közönség előtt jóval hangosabban kárognak és segítséget hívnak a hollók - állapították meg osztrák kutatók.

A felső-ausztriai Cumberland Parkban a vaddisznók etetésekor gyakran gyűlnek össze szabadon élő hollók, amelyek az ételt próbálják ellopni. A legjobb darabokért harcba kezdenek, az erősebbek rá is támadnak gyengébb fajtársaikra. A megtámadottak segítségért „kiáltanak", károgásuk kifejezetten a közönségnek szól a szakértők szerint, akik kutatásukról a Proceedings of the Royal Science B című szaklapban számoltak be.

Amennyiben jelen vannak az áldozat rokonai és „barátai", gyakoribbak a segélykérő károgások. Ha viszont a táplálékot fogyasztó csapatban a támadó rokonai is ott vannak, kevesebb ilyen károgást hallatnak – közölte a Bécsi Egyetem Konrad Lorenz Kutatóintézetének két munkatársa, Georgine Szipl és Thomas Bugnyar vezette csoport.

©

A madarak a tudósok szerint nagy tudással rendelkeznek a közönség összetételéről és rugalmasan alkalmazzák ezt a tudásukat. Ha lehetséges, riasztják közelben lévő rokonaikat és barátaikat, hogy azok a segítségükre siessenek. Ugyanakkor óvakodnak attól, hogy a riválisoknak és a támadók barátainak figyelmét magukra irányítsák.

A vadon élő hollók (Corvus corax) jól kiismerik magukat fajtársaik kapcsolati hálójában, bár ezen madarak társadalmi rendszere komplex és gyakran nagyon sok állatot foglal magában. Szezontól, évszaktól vagy a táplálékkínálattól függően 50-100 holló is megjelenhet egy vaddisznó-etetésen – mondta Szipl.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!