szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

Ezzel az apró kütyüvel akár a nyári fesztiválok forgatagában is kézzel foghatóvá, sőt, bárhova felragaszthatóvá tehetjük a másodpercekkel korábban megörökített pillanatokat. Mutatjuk, hogy mit tud a szó szerint zsebben elférő HP Sprocket.

– Mi van a zsebemben?
– Nyomtató.
– Na jó, de hány darab?

A szakállas számítógépes vicc most éppen egy nyomtatóról jutott eszünkbe. Tesztalanyunk ugyanis elfér még akár egy kisebb zsebben is. Egy nagyobban pedig akár kettőnek is jutna helye. Viccen kívül. Persze joggal merülhet fel a kérdés, hogy mégis milyen megfontolásból szeretne bárki is folyton magánál tudni egy nyomtatót. A válasz gyökerei a Polaroid-éráig nyúlnak vissza.

Miről is van szó?

A Polaroid szó néhány évtizeddel ezelőtt gyakorlatilag egyet jelentett egy fényképezőgéppel, mely nem sokkal az exponálógomb lenyomását követően lényegében azonnal kiköpte magából a papírra vetett felvételt.

Az instant fotómasinák aztán jó időre eltűntek a süllyesztőben, de néhány éve több gyártó is előrukkolt olyan fényképezőgépekkel, melyeknek köszönhetően nem sokkal a fotózás után máris kézbe vehetjük a fényképeket. Ezek azonban nem igazán tudtak széles körben elterjedni, hiszen mostanság kevesen szoknának le a mobillal történő fotózásról, csak azért, hogy instant papírképet kaphassanak.

És itt jött a HP ötlete, miszerint készít egy nagyon kicsi nyomtatót, ami akár mindig nálunk lehet, és amelynek segítségével gyerekjáték egyszerűségű a mobillal lőtt fényképek "előhívása".

Hogyan működik?

A HP Sprocket 11,6 centiméter hosszú, 7,5 centiméter széles és 2,3 centiméter vastag, vagyis kisebb felületű, mint egy okostelefon, de ducibb annál. A csillogó fekete (van fehér és piros is) borítást kapott apróság többek közt amiatt tud ilyen kicsi lenni, mert nincs benne tintapatron.

©

A Zink, vagyis Zero Ink technológia lényege, hogy maga a fotópapír tartalmaz olyan vegyianyagokat, melyeknek köszönhetően a nyomtatási folyamat végén színes képet kapunk. A papíron lévő kristályok a nyomtató által generált hő hatására változnak megfelelő színűvé.

Az elcsúsztatható fedlap alá egy kalibrációs lapot, illetve 10 fotópapírt lehet behelyezni. Az 5x7,5 centiméteres lapok darabját mintegy 40 másodperc alatt, egy menetben nyomtatja tele a kis masina, természetesen a mai elvárásoknak megfelelően keret nélküli módon. A kosz- és cseppálló nyomatok bárhova felragaszthatók, ehhez csak a vékony hátsó réteget kell eltávolítani.

©

Mivel hőnyomtatóról van szó, egy idő után elkerülhetetlen a melegedés, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy 4-5 fotó egymás utáni kinyomtatását követően picit hűlnie kell a technikának. Az integrált 500 mAh kapacitású akkumulátor egy feltöltéssel mintegy 30 kép kinyomtatását teszi lehetővé, egy teljes töltés pedig körülbelül 2 órát vesz igénybe.

Barátja a mobil

Vezetékes nyomtatási lehetőség nincs, az NFC-s HP Sprocket Bluetooth 3.0 kapcsolaton keresztül kommunikál az androidos okostelefonokkal és iPhone-okkal, illetve tabletekkel. Nincs más dolgunk, mint feltelepíteni a megfelelő – szintén HP Sprocket nevű – alkalmazást, kiválasztani a kívánt fotókat, majd pedig rányomni a nyomtatás gombra.

©

A Facebook- és Instagram-integrációt élvező applikációban feliratozhatjuk, keretezhetjük és filterezhetjük a fotókat, és ha egymás után több felvételt küldünk nyomtatásba, akkor azok szépen egymás után bekerülnek a nyomtatási sorba. Ezenkívül arra is lehetőség van, hogy egy fotót feldaraboljunk például 3x3 kisebb képre, és azokból nyomtatás után egy nagyobb fényképet állítsunk össze.

Minőség, költségek

+: kis méret és tömeg, egyszerű használat, remek társa a kamerás mobiloknak.

: a képminőség lehetne jobb, magas fenntartási költségek.

A 313x400 dpi felbontásra képes nyomtató képminősége elmarad a normál méretű társaiétól, a fotók a vártnál kevésbé részletgazdagok és a színűk is hagy némi kívánnivalót maguk után. A HP Sprocket persze nem is a profizmusról szól, hanem sokkal inkább arról, hogy a pillanatfelvételeket azonnal kézzel foghatóvá tehetjük.

Maga a nyomtató 40 ezer forintos áron kapható. És bár ahogy említettük, tintapatront soha nem kell bele venni, a fotópapírt logikusan nem adják ingyen. Sőt. A 20-as csomag ára 3 500 forint, az 50-es pakkért pedig 8 500 forintot kérnek el, vagyis egy-egy apró fotó mintegy 170-175 forintunkba kerül. Összehasonlításképp, egy digitális laborban a négyszer ekkora képek darabját 20-40 forintért adják. De az előhívó-szaküzletet ugyebár nehezen tudnánk zsebre vágni.

Többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni ezekről, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt a szakember, aki segített megépíteni az első egeret

Meghalt a szakember, aki segített megépíteni az első egeret

Felhúzták magukat a zenészek a Spotify alapítójának nyilatkozatán

Felhúzták magukat a zenészek a Spotify alapítójának nyilatkozatán

Letarolta a vihar Bács-Kiskunt

Letarolta a vihar Bács-Kiskunt