szerző:
hvg.hu

Egy szabadalmi vita célkeresztjébe került a Google: egy lengyel számítógépes szakember ötletét szabadalmaztatná a sajátjaként.

Jarek Duda, a lengyel (krakkói) Jagelló Egyetem informatikusa néhány évvel ezelőtt fejlesztette ki az ANS (asymmetric numerical systems) nevű tömörítési technológiát. Ahelyett viszont, hogy szabadalmaztatta volna, azt akarta, hogy ha minél többekhez eljutna, minél többen használnák, ezért nyilvánosan (és ingyen) elérhetővé tette. Még olyan nagyvállalatok, mint a Google, a Facebook és az Apple is használták, több, ezen a tömörítésen alapuló szoftvert is fejlesztettek.

ANS: Jarek Duda bárki számára elérhetővé tette
©

Most viszont a Google a sajátjaként szabadalmaztatná ezt a technológiát, bár magát a tényt tagadja a keresőóriás – írja az Ars Technica. A Google, pontosabban szabadalmi joggal foglalkozó ügyvédei azt állítják, hogy Duda csupán egy elméleti koncepciót alkotott, ami önmagában nem szabadalmaztatható. Viszont ők most az elmélet egy konkrét alkalmazását szabadalmaztatnák, amit a saját mérnökeik dolgoztak ki.

Jelen pillanatban a lengyel szakember áll nyerésre, legalábbis az európai szabadalmi hatóságok Duda pártján állnak az előzetes döntéshozatalban. Ennek ellenére a Google tovább folytatja a szabadalmi eljárást az Egyesült Államokban. Duda azt szeretné, ha a Google elismerné őt eredeti feltalálónak, és jogilag garantálná, hogy az esetleges szabadalom bárki számára elérhető maradna. De ami még jobb, felhagyna az eljárással kapcsolatos szabadalmi törekvéseivel.

Az ANS tömörítés egyébként azért olyan fontos a Google számára, mert akár 30-szor hatékonyabb lehet a korábbi algoritmusoknál. Jelentősen és minimális veszteséggel csökkentheti a videófájloknál továbbítandó információkat, és ezzel ideális a netes alkalmazásokhoz.

Ha tudni szeretne az ügy fejleményeiről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jól megdrágul a karácsonyfa idén

Jól megdrágul a karácsonyfa idén

A kormány és Mészáros most adnak a látszatra. Vagy mégsem?

A kormány és Mészáros most adnak a látszatra. Vagy mégsem?

Lövöldözés volt egy chicagói kórházban

Lövöldözés volt egy chicagói kórházban

A rendőrség azonosította a máltai újságíró-gyilkosság értelmi szerzőit

A rendőrség azonosította a máltai újságíró-gyilkosság értelmi szerzőit

Megszólalt az észak-koreai katona, aki tavaly lőtt sebekkel szökött át a határon

Megszólalt az észak-koreai katona, aki tavaly lőtt sebekkel szökött át a határon

Gruevszki szabad, mi viszont Orbán foglyai vagyunk

Gruevszki szabad, mi viszont Orbán foglyai vagyunk