szerző:
hvg.hu

Újabb menetéhez érkezett az Apple kontra hatóságok viadal: most épp a cupertinóiak visznek be egy ütést.

Az Apple bejelentette, hogy változtat az iPhone-ok beállításán, annak érdekében, hogy senki se férhessen hozzá egy zárolt telefon információihoz. Magyarázatul is szolgálnak: az Apple megpróbálja megvédeni a felhasználóit, különösen azokban az országokban, ahol a telefonokat könnyen megszerezhetik a bűnözők, no meg a rendőrség.

Az Apple megváltoztatja az alapértelmezett beállításokat az iOS-ben, hogy megszüntesse a kommunikáció lehetőségét az USB porton keresztül, amennyiben már egy órája zárolt állapotban van a készülék.

Ezt a portot használják ki egyébként az olyan megoldások, mint amilyen a GrayShift cég GrayKey készüléke, hogy megkerüljék azokat a biztonsági beállításokat, amelyek korlátozzák a hibásan bevitt jelszavak számát. Az ilyen eszközök a beállítások megváltoztatása után már nem tudnak majd kódot futtatni, ha letelt az a bizonyos óra. Emiatt a rendőrségnek és a hackereknek csupán 60 percük lesz arra, hogy hozzáférjenek a telefonokon tárolt információkhoz, és ez – a biztonsági kutatók becslése szerint – 90 százalékkal csökkentheti a sikeres hozzáférések számát.

©

Alig egy hónapja már adott egy lehetőséget az Apple az információikat védeni kívánó felhasználók kezébe – erről itt olvashatnak.

A mostani új beállításokat is kemény kritikák érhetik majd az amerikai bűnüldöző szervek részéről, akik folyamatosan azért kampányolnak, hogy változzanak a jogszabályok, és a technológiai vállalatok legyenek rákényszerítve arra, hogy hozzáférést adjanak ügyfeleik telefonjaihoz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!