szerző:
hvg.hu

Szinte naponta készülhetünk újabb fordulóra az Apple kontra bűnüldözők meccsben. Legutóbb az Apple vitt be egy ütést, azonban úgy tűnik, ez nem küldte padlóra az egyik ellenfelet, aki egyelőre igencsak magabiztos.

A napokban számoltunk be arról, hogy az Apple áttekintette az iPhone operációs rendszerének kódját, és a nagyobb biztonság érdekében úgy döntött, változtat egy alapértelmezett beállításon, hogy megakadályozza azt, hogy USB kapcsolaton keresztül férhessenek hozzá a telefonon tárolt információkhoz. Pontosabban a telefon zárolását követő egy óra eltelte után az iPhone USB kapcsolata letiltott, lényegében csak töltés haladhat át rajta. Az új beállítás a hónap végén megjelenő iOS 12-ben már benne lesz.

©

Ez a megoldás megakadályozza az olyan eszközök használatát, mint amilyen a GrayShift cég GrayKey nevű készüléke, ez is az USB kapcsolatot veszi igénybe a telefon feltöréséhez, egyetlen óra viszont általában nem elegendő számára, ráadásul sokszor csak hosszabb idő eltelte után próbálják oldani az iPhone zárolását.

Az Apple azonban még nem dőlhet hátra, a GrayShift ugyanis nem adja fel – derült ki a Motherboard írásából. Állítólag már dolgoznak e védelem kicselezésén, és hamarosan konkrét eredményeket fognak felmutatni. A cég olyannyira proaktív, hogy már hetekkel ezelőtt foglalkoztak egy webinárium keretében az Apple ezen megoldásával, az USB Restricted Mode-dal. Mindez azt sejteti, hogy hamarosan megérkezhet az ellenütés a GrayShift részéről. Mindez persze lehet csupán marketing, de akár komolyan is vehető, már csak azért is, mert kemény pénzeket fizettek azok, akik a GrayKey-t használják, és nem szeretnének most egy haszontalan eszköz birtokában lenni.

Mindenesetre ha újabb feltörő eszközzel rukkolnak elő, akkor az Apple ismét csak lépni fog. A cég szóvivője, Fred Sainz ezt azzal magyarázta, hogy a vállalat részben azért javítja a telefonok biztonságát, mert a bűnözők ugyanazokat a hibákat használják ki, mint a bűnüldöző szervek. Ez utóbbiak egyébként sajnálatukat fejezték ki a most bevezetendő USB Restricted Mode miatt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!