szerző:
hvg.hu

Még a február végi MWC-n mutatott be egy valóban érdekes telefonkoncepciót a kínai Vivo, és most bejelentették az erre épülő, piacra kerülő eszközt.

Vivo Apex néven ismerhetett meg a világ egy különleges, az előlapján szinte csak kijelzőből álló telefont az idei MWC-n, azonban akkor csak egy koncepciókészülékről volt szó. Később a Vivo bejelentette, hogy erre a telefonra alapozza megvásárolható modelljét is, és most bemutatta a végleges változatot, a Vivo Nexet. Tényleg nagyon emlékeztet a Vivo Apexre, és igazi unikum az okostelefonok világában.

Vitathatatlanul phabletről van szó, hiszen a kijelzője 6,59”-es (Full HD+, Super AMOLED), és a gyártónak sikerült elérnie a 91 százalékos kijelző-test arányt, a megjelenítő szinte teljesen uralja az előlapot. Ehhez persze igazán keskeny keretek kellenek, és ami külön is érdekes, ezen a telefonon nincsen notch, ami egyébként az ilyesfajta „csupakijelzős” eszközök sajátja mostanság.

©

Mindezt három olyan technológia teszi lehetővé, amit a Vivo már bemutatott az Apex koncepcióban. A 8 MP-es szelfikamera például a telefon tetejéről kerül elő, innen bukkan elő, amikor szükség van rá. A második újítás magát a kijelzőt használja hangszóróként (Screen SondCasting), ahelyett, hogy a notch mögé rejtené a hangkeltőt. Végül – a Synaptics technológiáját kamatoztatva – az ujjlenyomat-olvasó a kijelző alá került, így ennek sem kell külön hely.

©

Mesterséges intelligencia (AI) is került a Nexbe, elsősorban a fényképezésnél segít (jelenet-felismerés, szűrők, kompozíciós tanácsadás). A Nexnek saját AI-asszisztense is van, Jovi névre hallgat.

Ami az általánosabb specifikációkat illeti: a készülékbe a Qualcomm legerősebb mobil lapkája, a Snapdragon 845 került, 8 GB RAM-mal dolgozik össze. A natív tárhely 256 GB, és az akku is bivalyerős, 4000 mAh-s. A duplakamerás (12 MP, 5 MP) telefon az Android 8.1 Oreóra épülő Funtouch OS-t futtatja. A Vivo Kínában fogja árulni a telefont 700 dollár (191 ezer forint) körüli áron.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!