szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A játékvezetőket az oroszországi világbajnokságon már nemcsak a szemük és az érzékeik, de a csúcstechnológia is segíti.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a labdarúgás az egyik legkonzervatívabb sport. Bár a szabályokban időről időre történik némi finomhangolás, a lebonyolítás alapvetően ugyanaz maradt. Az elmúlt években azonban egyre többen emelték fel a szavukat azért, hogy a más sportágakban (például teniszben vagy épp az amerikai futballban) rendelkezésre álló technológiákat a labdarúgásban is kezdjék el használni.

Minderre persze jó okuk is volt a hangadóknak: számos olyan vitatott ítélet szültett az elmúlt években, ami adott esetben befolyásolta a mérkőzés végkimenetelét – legyen szó egy meg nem adott gólról vagy egy hibásan befújt tizenegyesről. Az idei oroszországi világbajnokság azonban igazi áttörést hozott, ez ugyanis az első olyan világjáték, ahol az összes csúcstechnológiát egyszerre használják a mérkőzéseken.

Telstar, az NFC-s labda

Az idei világbajnokság labdája a Telstar 18 nevet viseli, nem véletlenül. A játékszer ugyanis az 1970-es világbajnokság labdájának egy modernizált változata. A Telstar azonban nemcsak külsejében újult meg: a belsejében található egy NFC chip is, amely segítségével olyan adatokat továbbít a vele összekapcsolt eszközöknek, mint például, hogy hogyan lövik meg a játékosok a labdát.

©

Sőt, a játékvezetői döntéseket is képes befolyásolni: a helymeghatározó funkciónak köszönhetően a labda pontos részletei is lehívhatók belőle – például annak megállapításához, hogy átjutott-e a gólvonalon.

Videóbíró

Aki az 1990-es évek végén követte a magyar labdarúgást, az még emlékezhet a magyar televízió Góóóól! című műsorára, azon belül pedig a Bírónak nincs videója! rovatra. Ebben olyan helyzeteket mutattak be a mérkőzésekről, amikor a lassításból/viszajátszásból egyértelműen kiderült, a játékvezetői döntés téves volt.

©

Nos, ez a rovat már nem állná meg a helyét, a bírónak ugyanis van már videója. A videóbíró (Video Assistant Referee, VAR) valójában egy megfigyelő, aki három segítőjével együtt kíséri figyelemmel egy külön teremben a mérkőzés eseményeit. A személyzet a közvetítést végző mind a 33 kamera képéhez hozzáférnek, plusz kettőhöz, ami kifejezetten a leshelyzeteket kíséri figyelemmel.

©

A személyzet megvizsgálja azokat a helyzeteket, ahol nehéz helyzetben lehet a játékvezető vagy adott esetben téves ítéletet hozott. Ilyenkor a meccs bírója egy külön képernyőn visszanézheti az esetet, a végső döntést azonban ő hozza meg. Erre volt is már példa, amikor a Franciaország–Ausztrália-mérközésen a videóbíró segítségével ítélt meg 11-est a franciák javára a játékvezető.

Gólvonal-technológia

A gólvonal-technológia a 2014-es brazíliai világbajnokság óta segíti a játékvezetőket abban, hogy meggyőződjenek róla: a labda teljes terjedelmében átjutott a gólvonalon. A technológiát jegyző német GoalControl nevű cég összesen 14 nagysebességű kamerát használ, ezek közül minden egyes esetben hét van a játékvezetők segítségére. A rendszer éles működését szintén a Franciaország–Ausztrália-mérkőzésen láthattuk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balogh Csaba Tech

Hogyan nézheti ingyen telefonján vagy laptopján a focivébé összes meccsét?

Bár a focirajongók többsége még mindig televízión nézi a világbajnokság meccseit, az utóbbi időben egyre nagyobb teret nyertek a kisebb képernyők is. Ingyenesen nézhető videostreamet sok weboldal ígér, ám nagyon sok csaló csak azért teszi ezt, hogy megszerezze a regisztrálók adatait vagy vírust juttasson a gépeikre. Összegyűjtöttük a legegyszerűbb legálisan ingyenes és biztonságos lehetőségeket.

34 halott, 600 sérült: erős földrengés volt Indonéziában

34 halott, 600 sérült: erős földrengés volt Indonéziában

Kivégeztek az Egyesült Államokban egy koronavírus-fertőzött sorozatgyilkost

Kivégeztek az Egyesült Államokban egy koronavírus-fertőzött sorozatgyilkost

Alapítottak egy pártot, ami Gődény Györgyhöz köthető

Alapítottak egy pártot, ami Gődény Györgyhöz köthető