szerző:
hvg.hu

Miután korábban egy komplett feladatsor kiszivárgott, Algéria úgy döntött, radikális eszközzel próbál elébe menni az iskolai csalásoknak: egyszerűen kikapcsolják az internetet, mialatt a diákok vizsgáznak.

Míg a legtöbben néhány percet is alig bírnak ki egy-egy netszakadás idején, vannak, ahol szándékosan vonják meg a világhálóhoz való kapcsolódási lehetőséget, például vallási okokból. Ilyen volt, mikor az indonéz kormány úgy döntött, 24 óráig tartó internetszünettel ünnepli meg a hindu naptár szerinti újév kezdetét.

Azonban akadnak olyan országok is, ahol szintén nem politikai okokból rendelnek el többórás/napos netmegvonást, hanem például azért, hogy a diákoknak esélyük se legyen csalni a rájuk váró vizsgafeladatok során. 2016-ban így zajlott le a számonkérés Irakban is, és hasonlóra készülnek most Algériában.

A BBC azt írja, a netről való puskázás esélyét lényegében teljesen kigyomomláltak az afrikai országban, miután a tavalyi szigor után idén már nem csak a közösségi oldalakat kapcsolták le, hanem a komplett internetet elérhetetlenné tették. A lépés ráadásul csak egy, a csalást megelőző intézkedések közül: a tantermek bejáratát fémdetektorokkal szerelték fel, hogy aki mégis elektronikai eszközzel próbálna meg belépni, azt nagyon gyorsan kiszűrjék.

Nouria Benghabrit oktatási miniszter szerint a netszünet június 20-tól 25-ig tart, és bár elmondása szerint ő maga sem tartja túl komfortosnak a lépést, mégis kötelességének érzi, miután 2016-ban, a teljes érettségi feladatsor kiszivárgott és letölthetővé vált az internetről.

Benghabrit egyébként a feladatsorok sokszorosítással megbízott nyomdákat sem kímélte: minden egyes ilyen cégnél kamerákat és mobiltelefonok működését blokkoló eszközöket helyeztek el, hogy véletlenül se sikerüljön idő előtt közre adni a feladatlapokat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kórházba került az Aerosmith gitárosa

Kórházba került az Aerosmith gitárosa

Gyermekpornóval zsarolt az orosz hitelező

Gyermekpornóval zsarolt az orosz hitelező

Így lesz a stresszből depresszió

Így lesz a stresszből depresszió

Amikor négy birodalom omlott össze - 100 éve ért véget az első világháború

Amikor négy birodalom omlott össze - 100 éve ért véget az első világháború

Hajléktalan férfi volt a melbourne-i késes támadás hőse

Hajléktalan férfi volt a melbourne-i késes támadás hőse

Újabb zöld rendszámos divatterepjáró, jön a hibrid BMW X3

Újabb zöld rendszámos divatterepjáró, jön a hibrid BMW X3