szerző:
hvg.hu

Kétévnyi tesztelés után úgy tűnik, a rutin retinaműtétek elvégzésére már sikerrel alkalmazhatók a Preceyes nevű rendszer robotkarjai, így a jövőben bonyolultabb szemműtéteket is elvégeznének vele.

Az új ipari forradalom kapcsán az elmúlt években egyre több szó esett a gyártásban használt robotokról, ám nemcsak ez a terület fejlődik rohamosan. Az egészségügyben szintén jelen vannak ezek az eszközök, a műtőben pedig már évek óta segítik a sebészek munkáját. A prosztata- és epehólyagműtéteknél például már nagy sikerrel alkalmazzák a robotkarokat.

A karokat sebészek irányítják, ám a tapasztalatok szerint jóval kisebb a hibázás lehetősége, mint a "hagyományosan" végzett műtétek esetében. Ennek oka, hogy a robot karja sosem fárad el, így nem is kezd el remegni, valamint jóval több eszköz és műszer fér el a "kezében".

A New Scientist jelentése szerint az Oxfordi Egyetem kutatóinak köszönhetően most egy újabb területen lehet majd bevetni a robotkarokat. A szakemberek még 2016-ban kezdték el a Preceyes névre keresztelt műtéti rendszer klinikai tesztelését, amelyet retinaműtétek elvégzésére fejlesztettek. Az elmúlt két év eredményeiről a szakemberek hétfőn a Nature Biomedical Engineering című szaklapban számoltak be, ami alapján úgy tűnik, jól sikerültek a tesztek.

2016 óta összesen 12 páciens került a programba, mindegyikükön ugyanazt a rutinműtétet kellett végrehajtani. Az orvosok hat műtétet "hagyományos" módon, míg hatot a robotkarok segítségével hajtottak végre. Mindkét esetben ugyanazt a technikát alkalmazták: a szemgolyón egy 1 mm széles bemetszésen keresztül hajtották végre az operációt.

A beszámoló szerint mind a 12 műtét sikeres volt, ám bizonyos esetekben a robotkarral végzett eljárás sokkal hatékonyabbnak bizonyult. A teszt második fázisában retinabevérzés miatt további három beteget műtöttek meg a rendszerrel, ezek a műtétek szintén sikeresek voltak.

A Preceyes segítségével végzett műtétek a beszámoló szerint háromszor tovább tartottak, mint egy hagyományos eljárás, ám a tesztet vezető Robert MacLaren szerint mindez annak köszönhető, hogy a robotot irányító orvosok az újdonság miatt sokkal óvatosabbak voltak.

A szakemberek a sikeres tesztek után azt tervezik, hogy a jövőben bonyolultabb műtéteknél is bevetik majd a sebészeket segítő robotkarokat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!