szerző:
hvg.hu

Napjaink egyik legérdekesebb technológiai újításával, a gépi tanulással kapcsolatban tett közzé bárki számára elsajátítható tudásanyagot a Helsinki Egyetem. A 30 órás program ingyenes, és akár otthonról is elvégezhető.

Már most rengeteg kísérlet és cég foglalkozik a mesterséges intelligenciával, hiszen egy valóban sokoldalú technológiai újításról van szó. Különböző programokba építik be, de a Flinstone-család is sokat köszönhet majd neki. Ennek ellenére sokan, sokféleképpen igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy az MI egyáltalán nem veszélytelen, mert ha egyszer elkezdődik, félő, hogy onnan már nem lesz visszaút.

A vészjelzések ellenére az MI azonban továbbra se nagyon ismert terület, mert a szakemberek szerint rengeteg mindent kell még ahhoz megismernünk, hogy átfogó ismeretekkel rendelkezzünk róla. Épp ezért is döntött úgy a Helsinki Egyetem, hogy egy online elvégezhető kurzust indítva mindenki számára lehetőséget nyújt, hogy kicsit jobban beleássa magát a területtel kapcsolatos tudnivalókba - mindezt ingyen.

A The Elements of Artificial Intelligence címmel közzétett csomagot a vonatkozó beszámoló szerint a finn Reaktor nevű technológiai céggel karöltve készítette az egyetem. A fejezetenként három szekcióból álló program összesen 30 óra alatt elsajátítható anyagmennyiséget tartalmaz, kezdve a gépi tanulás alapjaitól a neurális hálózatok építésének elméletéig, egy kis scifivel bezárólag, a kurzus ugyanis a jövőnkre gyakorolt lehetséges hatásokat is pedzegeti.

Az angol nyelven íródott leckesorozat már elérhető és máris rengeteg ember érdeklődött iránta: 24 ezren végezték el eddig, ráadásul mind különböző korosztályhoz tartoznak. A legfiatalabb résztvevő alig múlt 20, a legidősebb pedig, aki fellapozta, már a 75-öt is betöltötte.

“Mindenki kíváncsi a mesterséges intelligenciára, mert úgy vélik, a jövőt alapjaiban meghatározó dologról van szó. Tudni akarják, hogyan hathat az életükre, és hogyan használhatják” – mondta a Reaktor egyik alkalmazottja, Janina Fagerlund.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!