szerző:
hvg.hu

Izgalmas projekten dolgoznak az MIT kutatói: sikerült elérniük, hogy pusztán gondolatok révén irányíthatóvá tegyenek egy robotot, a hibás manővereket pedig egy egyszerű suhintásával korrigálhatóvá tegyék.

Az agyi aktivitás tanulmányozása, illetve az azzal kapcsolatos kísérletek már korábban is nagyon biztató eredményeket vonultattak fel. Amerikai kutatók például olyan technológiával álltak elő, amely az agyi elektromos jelek közvetlen leolvasásával irányítani tudja egy számítógép kurzorját a képernyőn lévő billentyűzet felett. Brit tudósok pedig szintén az agyi aktivitás tanulmányozása terén értek el óriási áttörést egy sisak méretű, magnetoenkefalográfia elvén működő készülékkel.

Már ezek sem voltak egyszerű bravúrok, de amit az MIT szakemberei véghez vittek, nos, az megváltoztathat sok mindent, amit eddig az agyhullámokkal való vezérlésről tudtunk, vagy legalábbis gondolni mertünk.

Az áttörést elsősorban az jelenti, hogy a gondolatvezérléssel és izmaink figyelése által irányított gép esetleges hibás mozdulatát eddig esély sem volt (pláne agyhullámokkal) korrigálni, de a tudósok végül ezt is megoldották: olyan rendszert építettek, amely nem csak figyeli, értelmezi is azt, ha az ember valamilyen hibát lát a robot által végzett feladat közben. És itt jön az igazi csoda: ha ilyen történik, a rendellenességet gombnyomás nélkül, egy egyszerű kézmozdulattal orvosolni lehet. Olyan ez, mintha a szerelő véletlenül rossz kábelhez nyúlna, mi pedig rámutatással jelezzük, hogy az eggyel mellette lévővel van gond.

Az MIT szerint a technológia azért is jelentős, mert használata semmilyen előképzettséget nem igényel, és a szó szoros értelmében gondolkodni sem kell hozzá, a robot ugyanis alkalmazkodik kezelőjéhez. Másrészt, mert nagyjából most először nyílt lehetőség arra, hogy gondolat útján, de mégis a lehető legtermészetesebb módon irányítsanak egy gépet.

A szakemberek úgy vélik, találmányuk elsősorban az idősek és a korlátozott mobilitású munkavállalók számára tehet majd jó szolgálatot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hétvégén már 10 fok sem lesz

Hétvégén már 10 fok sem lesz

Döntött a közgyűlés: jönnek a kamerák a Váci és a Szentendrei útra

Döntött a közgyűlés: jönnek a kamerák a Váci és a Szentendrei útra

Szegeden is tüntettek a felsőoktatás tönkretétele ellen

Szegeden is tüntettek a felsőoktatás tönkretétele ellen

A Corvinus csapata nyerte a második Nemzeti Kiberversenyt

A Corvinus csapata nyerte a második Nemzeti Kiberversenyt

Orbánnak üzenhetett Merkel: Le kell küzdeni a nemzeti egoizmust

Orbánnak üzenhetett Merkel: Le kell küzdeni a nemzeti egoizmust

Sötét idők jönnek – jósolta Einstein a levelében, amit most 11 millióért vett meg valaki

Sötét idők jönnek – jósolta Einstein a levelében, amit most 11 millióért vett meg valaki