szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem sokáig örülhetett rekordjának az IBM, az amerikai Michigani Egyetem kutatói alulmúlták az 1 mm x 1 mm-es számítógépük méretét.

Még a második ipari forradalom korából származik az az anekdota, amely szerint a franciák – a technológiai fejlettségüket fitoktatandó – elküldtek egy minden korábbinál vékonyabb kábelt a németeknek. Nem sokkal később pedig megérkezett a válasz is: a németek visszaküldték a vezetéket. A közepén hosszában kifúrva.

A fenti tanmese persze csak egy városi legenda, de jól érzékelteti, mit érezhettek az IBM központjában, amikor a Michigani Egyetem kutatói bemutatták a világ legkisebb "számítógépét". Az IBM még március közepén mutatta meg a világnak az 1 mm x 1 mm-es eszközét, amit most jelentős mértékben felülmúltak. Vagy alul, attól függ, honnan nézzük.

A Michigani Egyetem szakemberei egy 0,04 köbmilliméteres géppel rukkoltak elő, ami körülbelül 10-szer kisebb eszközt jelent, mint a(z eddig) csúcstartó IBM-é. A hőmérséklet mérésére szolgáló készülék olyan kicsi, hogy egy rizsszem is hatalmasnak tűnik mellette.

©

A méret persze több problémát is felvetett, például a fény rá gyakorolt hatását. Éppen ezért diódákról kondenzátorokra váltottak, sőt az elektromos zajjal is meg kellett küzdeniük.

Az eszköz rendkívül kicsi területen – például sejteknél – is képes mérni a változást. Ennek köszönhetően a tudósok megbizonyosodhatnak arról a feltevésről is, hogy a tumorsejtek melegebbek, mint az egészséges társaik. Mindez a jelenleginél hatékonyabb kezeléseket tehet lehetővé.

A számítógép szót pedig azért is tették idézőjelbe a kutatók, mert a méret megkérdőjelezi, mi is valójában egy számítógép. Bár van saját processzora, de ha megszűnik az energiaellátása, akkor – akár csak az IBM gépe – elveszíti az összes adatot. Mindez egyelőre kihívások elé állítja a kutatókat, és valószínűleg ipari méreteket sem ölt majd a gyártása.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Az IBM előállt a világ legkisebb számítógépével, ami 1 mm x 1 mm-es

Az IBM Think 2018 konferencián az amerikai vállalat felvillantja, mit gondol az előttünk álló év(tized)ekről. Egy jövőbe mutató fejlesztés máris előkerült: a filléres költséggel gyártható aprócska "komputer" akkora teljesítményt képvisel, mint a kilencvenes években egy szép nagy számítógép.

Elsőbbséget kapnak a postán a nyitáskor az idősek

Elsőbbséget kapnak a postán a nyitáskor az idősek

Azonnali hatállyal elrendelték a baromfik bezárva tartását Magyarországon

Azonnali hatállyal elrendelték a baromfik bezárva tartását Magyarországon

5 ötlet, ahol jobb helye lesz a fotóidnak, mint a Facebookon

5 ötlet, ahol jobb helye lesz a fotóidnak, mint a Facebookon