szerző:
hvg.hu

Nem kis dolgot vállaltak munkaszerződésükben egy, a Facebooknál felállított, speciális csapat tagjai. Még azelőtt kell megtalálniuk a különféle hibákat, mielőtt azok komolyabb gondot okoznak rendszerszerte.

A nagy technológiai vállalatok általában egy külön csoportot bíznak meg az adott szolgáltatás vagy eszköz működésének a felügyeletével, az esetleges hibák felkutatásával. Amik, mondanunk sem kell, hatalmas előnyhöz juttatják így az azt működtető vállalatot, hiszen jó eséllyel még azelőtt fényt deríthetnek egy-egy, akár komolyabb problémára is, mielőtt tényleg megtörténne a baj.

A jelek szerint valami hasonló dologba kezdtek a Facebooknál. A BuzzFeed arról ír, hogy a közösségi oldal volt hírszerzőkből, kutatókból és más szakemberekből álló csapatot verbuvált, hogy a jövőben lényegesen gyorsabban tudjanak ráakadni és reagálni a rendszert veszélyeztető problémákra.

A Facebook, amely időközben megerősítette a portál ezzel kapcsolatos értesülését, közölte: az “Investigate Operative Team” névre hallgató speciális csapat számos rendellenesség után kutat, de nem csupán magát a Facebookot vizsgálja, hanem az általuk fejlesztett egyéb termékeket is, mint az Instagram és a Messenger. A hirdetésekkel és a Facebook-oldalak működtetésével kapcsolatos elemek vizsgálatára ugyancsak kitérnek munkájuk során.

Mindenhova benéznek.
©

Hogy pontosan hány embert foglalkoztatnak a rejtélyes munkakörben, nem tudni, de az elvégzendő munka nagyságát figyelembe véve aligha beszélhetünk akkora hadseregről, mint amelyik Mark Zuckerberg személyes oldalának tisztántartásáért felel.

A hírek szerint egyébként sem egyszerű hibavadászokról van szó, a programra felvételt nyert személyeknek ugyanis feladata az is, hogy még azelőtt azonosítsák az esetleges gondokat, mielőtt azok ténylegesen bekövetkeznének. Bár erről nem ejtett szót a BuzFeednek nyilatkozó Facebook-fejes, Lynda Talgo, szavaiból egyértelműen kiolvasható, mi célt szolgált a mozgósítás: nem szeretnék, ha bekövetkezne még egy, a Cambridge Analyticához hasonló baki, amely miatt jó ideig biztosan nem aludt jól Mark Zuckerberg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!