szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem kis dolgot vállaltak munkaszerződésükben egy, a Facebooknál felállított, speciális csapat tagjai. Még azelőtt kell megtalálniuk a különféle hibákat, mielőtt azok komolyabb gondot okoznak rendszerszerte.

A nagy technológiai vállalatok általában egy külön csoportot bíznak meg az adott szolgáltatás vagy eszköz működésének a felügyeletével, az esetleges hibák felkutatásával. Amik, mondanunk sem kell, hatalmas előnyhöz juttatják így az azt működtető vállalatot, hiszen jó eséllyel még azelőtt fényt deríthetnek egy-egy, akár komolyabb problémára is, mielőtt tényleg megtörténne a baj.

A jelek szerint valami hasonló dologba kezdtek a Facebooknál. A BuzzFeed arról ír, hogy a közösségi oldal volt hírszerzőkből, kutatókból és más szakemberekből álló csapatot verbuvált, hogy a jövőben lényegesen gyorsabban tudjanak ráakadni és reagálni a rendszert veszélyeztető problémákra.

A Facebook, amely időközben megerősítette a portál ezzel kapcsolatos értesülését, közölte: az “Investigate Operative Team” névre hallgató speciális csapat számos rendellenesség után kutat, de nem csupán magát a Facebookot vizsgálja, hanem az általuk fejlesztett egyéb termékeket is, mint az Instagram és a Messenger. A hirdetésekkel és a Facebook-oldalak működtetésével kapcsolatos elemek vizsgálatára ugyancsak kitérnek munkájuk során.

Mindenhova benéznek.
©

Hogy pontosan hány embert foglalkoztatnak a rejtélyes munkakörben, nem tudni, de az elvégzendő munka nagyságát figyelembe véve aligha beszélhetünk akkora hadseregről, mint amelyik Mark Zuckerberg személyes oldalának tisztántartásáért felel.

A hírek szerint egyébként sem egyszerű hibavadászokról van szó, a programra felvételt nyert személyeknek ugyanis feladata az is, hogy még azelőtt azonosítsák az esetleges gondokat, mielőtt azok ténylegesen bekövetkeznének. Bár erről nem ejtett szót a BuzzFeednek nyilatkozó Facebook-fejes, Lynda Talgo, szavaiból egyértelműen kiolvasható, mi célt szolgált a mozgósítás: nem szeretnék, ha bekövetkezne még egy, a Cambridge Analyticához hasonló baki, amely miatt jó ideig biztosan nem aludt jól Mark Zuckerberg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Mercedes megmutatta bőven 800 lóerő feletti plugin hibridjét

A Mercedes megmutatta bőven 800 lóerő feletti plugin hibridjét

Orbán török barátjának alapítványa lezáratott egy budai utcarészt, mert zavarták őket az ott lakók autói

Orbán török barátjának alapítványa lezáratott egy budai utcarészt, mert zavarták őket az ott lakók autói

Sikeres beavatkozást hajtottak végre Fülöp herceg szívén

Sikeres beavatkozást hajtottak végre Fülöp herceg szívén