szerző:
hvg.hu

A Facebook betárta az Aquila drón fejlesztéséért felelős komplexumot, az ingyeninternet szórását ezentúl a "konkurenciára" bízzák.

Néhány évvel ezelőtt komoly fába vágta a fejszéjét a Facebook. Zuckerbergék még 2015-ben jelentették be, olyan drónt építenek, amely képes lesz 3 hónapon át a levegőben maradni, és ingyeninternetet szórni a világ bármely pontján. A fejlesztében voltak kisebb döccenők, de 2017 júliusában már a tesztrepülést is sikerült összehozni. Most azonban – kissé váratlan –, de érthető bejelentést tett a Facebook.

A cég szerdai közlése szerint véget vetnek az Aquila néven ismertté vált drón fejlesztésének és magának a projektnek is. A Facebook szerint több olyan konkurencia is van a piacon – elég csak a Google Project Loonra, vagy épp a SpaceX elképzelésére gondolni –, akik magas színvonalon, jó sebességgel lesznek képesek internetet szórni a világra.

©

Zuckerbergék döntése végleges, már az angliai Bridgwater nevű településen található fejlesztőüzemet is bezárták, így végleg lehúzták a rolót. Érdekes kérdés, hogy vajon mi lesz így az eddig elért fejlesztéssel – vagyis a megépített drónnal és a hozzá tartozó technológiával. Nem tartanánk kizártnak, hogy később egy más projekt kapcsán még előkerülhet a tervek egy része.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!