szerző:
hvg.hu

Kifejezetten PC-k számára készült lapkakészletet jelentethet meg a Qualcomm, feladva a leckét az Intelnek.

Már az alapoktól kezdve úgy építi fel legújabb processzorát a Qualcomm, hogy az asztali és hordozható PC-kbe kerülhessen. A cél: konkurenciát állítani az Intel processzoroknak, s ez már csak annyiban is érdekes lesz, mivel a Qualcomm Snapdragon 1000 nevű lapkakészlet – állítólag – jobb teljesítményt és hosszabb akkumulátoros üzemidőt tesz majd lehetővé, mint az Intel Y és U sorozatú Core processzorai. Kisebbek is az Intel processzoroknál (amúgy 20 x 15 mm-esek), igaz, valamivel nagyobbak, mint a Snapdragon egyéb lapkakészletei. A kisebb mérethez pedig elegendő a kevesebb hűtés.

Eltérően a Snapdragon 835 chiptől, illetve a nemrég bejelentett Snapdragon 850-től, a Snapdragon 1000 nem egy újratervezett mobil áramkör, hanem kifejezetten PC-s környezetre felkészített chip, amelyhez persze a Qualcomm felhasználja hozzá a mobilchip-fejlesztés során szerzett tapasztalatokat.

A Snapdragon 1000 – írja a WinFuture – az ARM új Cortex-A76 architektúráját használja, és csupán 12 W-os. A tesztplatformja 16 GB RAM-ot, két 128 GB-os flash tárolómodult, 802.11ad gigabit wifit és gigabit LTE-t használ, így várható, hogy az ilyen chippel érkező asztali gépek is hasonló jellemzőjűek lehetnek. A Qualcomm hivatalosan még nem jelentette be a Snapdragon 1000 lapkakészletet, azonban ha az említett értesülések igaznak bizonyulnak, komoly játékossá válhat a vállalat az asztali számítógépekhez készülő áramkörök piacán.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A nap fotója: "a világ legrövidebb bicikliútja" Békéscsabán

A nap fotója: "a világ legrövidebb bicikliútja" Békéscsabán

Durván drágulhat a baromfi

Durván drágulhat a baromfi

Ilyet még nem látott: sötétben avatott fel a fideszes képviselő egy árkot

Ilyet még nem látott: sötétben avatott fel a fideszes képviselő egy árkot

A NATO-ból intézték így? Orbánnak kínos, hogy lebukott Gruevszki szöktetésével

A NATO-ból intézték így? Orbánnak kínos, hogy lebukott Gruevszki szöktetésével

Ismeri a Varta ceruzaelemeit? Most belépnek az elektromos autók piacára is

Ismeri a Varta ceruzaelemeit? Most belépnek az elektromos autók piacára is

Elmaradhat a vasárnapi Brexit-csúcs

Elmaradhat a vasárnapi Brexit-csúcs