szerző:
MTI

Gyakoribbak a rák egyes fajtái az amerikai repülőgépek személyzete körében egy friss tanulmány szerint.

A Harvard Egyetem T. H. Chan közegészségügyi karának kutatói 5366 légi dolgozó adatait elemezték. Azt találták, hogy több mint 15 százalékuknál diagnosztizáltak már rákot – olvasható az Environmental Health című szaklap aktuális számában.

Irina Mordukhovich, a tanulmány egyik szerzője elmondta, hogy kutatásuk a légi személyzet egészségéről végzett egyik legátfogóbb munka. Korábbi kutatásokkal összhangban egyes daganatok gyakoribbnak mutatkoztak körükben, „ami azért megdöbbentő, mert sem a túlsúlyosak, sem a dohányzók száma nem magas ebben a szakmában”.

Figyelembe véve a résztvevők életkorát is, a szerzők megállapították, hogy a népességben mért átlaghoz hasonlítva a légiutas-kísérők körében a rák minden vizsgált formája gyakoribb: a mellrák 3,4 a lakosság 2,3 százalékához képest, a méhrák 0,15 százalék a lakossági 0,13-hoz viszonyítva, a méhnyakrák 1 százalék a lakossági 0,7 százalékkal szemben, a gyomor- és bélrák 0,47 százalékban fordul elő a légiutas-kísérőknél, a lakosság körében 0,27 százalékban, a pajzsmirigyrák esetében 0,67 és 0,56 százalék a két arányszám.

A nőknél a melanomán kívüli bőrrákfajták kockázata a levegőben töltött minden öt évvel együtt emelkedett.

Nem függött össze a munkában töltött idő hosszával a melanoma, a pajzsmirigy- és a mellrák kockázata. Az utóbbi esélye azoknál a nőknél mutatkozott magasabbnak, akik nem szültek gyereket, valamint akik hármat vagy annál többet szültek.

©

„A mellrák ismert kockázati tényezője a gyermektelenség, ám meglepődtünk, amikor felfedeztük, hogy a légi munka megnövelte a rák esélyét a három vagy több gyereket szülő nőknél is. Ez talán az alvás és ébrenlét ritmusának többféle, munkabeli és otthoni megzavarására vezethető vissza” – magyarázta Mordukhovich.

A légiutas-kísérő férfiak körében gyakrabban fordult elő a melanoma és a melanomán kívüli többi bőrrákfajta (1,2 százalék a lakossági 0,69-hez, valamin 3,2 százalék a lakossági 2,9-ez viszonyítva), különösen ha a munkahelyen cigarettafüstnek voltak kitéve az 1998-as dohányzási tilalom előtt.

A kutatók a légiutas-kísérők egészségét egy 2013-2014-es felmérés adatain keresztül vizsgálták, a felmérés egy 2007-ben kezdődött és ma is tartó, Harvard Flight Attendant Health Study című átfogó kutatás keretében történt.

Az adatokat összevetették egy 2729 fős, korban, anyagi helyzetben megegyező, de nem légiutas-kísérőkből álló csoport adataival. Az új kutatásban vizsgált légiutas-kísérők több mint 80 százaléka nő volt, átlagosan 51,1 évesek és valamivel több mint húsz éve dolgoztak a szakmában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!