szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy mesterséges intelligencia irányította csapat is részt vesz az idei The International nevű rendezvényen. Az összecsapás egyben komoly tudományos kísérlet is. Arra kíváncsiak, hogy a naponta 900 évnyi tapasztalatot gyűjtő rendszer vajon megállja-e a helyét az e-sport-világ egyik legkiemelkedőbb eseményén.

Sokféle videojátékos rendezvény létezik, vannak egészen kis és többmilliós fődíjjal kecsegtető összecsapások is. Ez utóbbiak sorát erősíti a The International nevű, a világ legeredményesebb Dota-játékosait felvonultató show, amely idén nyolcadik alkalommal indul útnak. A cél most is ugyanaz: hogy több órányi játékidő után eldőljön, ki, illetve kik a népszerű videojáték idei legjobbjai.

Az augusztusi verseny egy dologban azonban eltér a korábbiaktól, a hús-vér játékosok mellett ugyanis egy speciális fejlesztésű, a mesterséges intelligencia irányításával működő “versenyzők” is becsatlakoznak majd. A tesztüzem már tavaly elindult, de csak mostanra érett meg annyira, hogy élesben is kipróbálják azt fejlesztői.

A projekt hivatalos blogján írtak szerint a rendszer azért is különleges, mert saját magával szembe állítva igyekezték tökéletesíteni, méghozzá valóban laboratóriumi körülményeknek megfelelő közegben: egy 128 ezer processzormaggal rendelkező CPU és 256 Nvidia P100 típusú videokártyával kiegészített masina gondoskodik arról, hogy az OpenAI-nak keresztelt mechanizmus bármilyen helyzetben reagálni tudjon. Ezzel a környezettel a háta mögött a szakemberek szerint egyetlen nap alatt 900 évnyi tapasztalatot képes begyűjteni és kamatoztatni.

Erre pedig szükség is lesz, a Dota ugyanis nem csupán a féktelen egérkattintásról szól, hiszen a játékot profi szinten művelőknek páratlan logikai gondolkodásra és villámgyors reakcióképességre is szükségük van, ha győzni akarnak. Bár a gép valódi játékos elleni összecsapásra, az új eredmények óta legalábbis, még nem került sor, a meccs már az előzetes hírek alapján is roppant izgalmasnak ígérkezik. Főleg, ha azt nézzük, hogy az OpenAI korábban a sakk mások számára talán bonyolultnak tűnő szabályait is megtanulta. Mármint segítség nélkül. Csak úgy magától.

A rendszert fejlesztő csapat beszámolója szerint az öt gépet úgy kell elképzelni, mint egy egymással abszolút nem kommunikáló, de minden lépést sokszorosan mérlegelő hadsereget, amely egyszerűen csak tudja, mit és hogyan kell csinálni ahhoz, hogy a létező legjobb eredményt érje el.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!