szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A müncheni Automatica kiállításon mutatta be az Epson azt az újgenerációs robotot, amely önálló munkavégzésre is képes, és olyan feladatokat lát el, amelyekre korábban több robotot kellett alkalmazni.

Az elmúlt években egyre többször lehetett arról hallani, hogy javában zajlik a negyedik ipari forradalom, amelynek végeredménye az lesz, hogy a robotok elveszik a munkánkat. Hogy ez pontosan mikor következik be, azt egyelőre még nem tudni biztosan, a folyamatnak azonban már vannak olyan elemei, amelyek már ezen a változáson is "túlléptek".

A napokban lezajlott müncheni Automatica szakkiállításon közel 1000 kiállító mutatta be, miként képzeli el a gyártás jövőjét a következő években, és milyen szerepet kíván magának a változásból. A seregszemlén mutatta be legújabb fejlesztésű robotját az Epson is, amely már nem is az ember, hanem más robotok munkáját "veszi el".

A WorkSense W-01 névre keresztelt gép különlegessége, hogy képes egyszerre több olyan feladatot is ellátni, amelynek elvégzésére korábban több robot volt csak képes. Az állítható magasságú, valamint dönthető "fejjel" rendelkező robot a különböző szenzoroknak köszönhetően képes felismerni a körülötte lévő tárgyakat és eszközöket, a dupla karja segítségével pedig felemelni és precízen használni azokat.

©

A két, 7 tengelyes kar végére négy "ujjat" szereltek fel, amely segítségével akár néhány milliméter átmérőjű tárgyakat is képes felemelni. A kar közepén pedig egy külön érzékelő figyel arra, hogy a felemelni kívánt tárgy milyen magas.

©

Az Epson által fejlesztett robot szinte teljes mértékben képes az önálló munkavégzésre. Az érzékelők segítségével képes felismerni, hogy milyen eszközök vannak körülötte, és azok milyen, általa elvégezhető munkafolyamatba illeszthetők be. A munkavégzést egy erőszenzor kontrollálja, ennek köszönhetően elkerülhető, hogy túlságosan gyengén vagy épp túl erősen fogja meg a tárgyakat.

Volker Spainer, az Epson Robotika Megoldásainak EMEAR régiós igazgatója a HVG-nek elmondta: az első robotot már munkába is állították egy nagy európai autógyárban, azt azonban egyelőre nem árulhatta el, melyik gyártóról van szó.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Összeállt az elődöntő mezőnye a BL-ben, a ManCity és a Real Madrid is bejutott

Összeállt az elődöntő mezőnye a BL-ben, a ManCity és a Real Madrid is bejutott

60 milliárd forintot tesz fel az Apple egy célra: hogy több fát ültessenek

60 milliárd forintot tesz fel az Apple egy célra: hogy több fát ültessenek

Hernádi Zsolt: A fékek és ellensúlyok kikényszerítésével fog működni a Mol és az állam alapítványa

Hernádi Zsolt: A fékek és ellensúlyok kikényszerítésével fog működni a Mol és az állam alapítványa