szerző:
hvg.hu

Éveken át dolgoztak a szakemberek a WPA3 nevű protokollon, ami 15 év után végre leválthatja az eddig használt – és egyre kevésbé biztonságos – WPA2-t.

Régóta esedékes volt már az a bejelentés, amit még márciusban tett meg a Wi-Fi Alliance. Az eszközminősítéssel foglalkozó iparági szövetség az év elején jelentette a WPA3-as biztonsági protokollt, ami 15 év után cseréli le a jelenleg is használt WPA2-es protokollt.

A fejlesztők korábban úgy vélték, az új szabvány még az idei évben elérhető válik az otthoni és a céges routerek számára is. Most kiderült, igazuk volt: a Wi-Fi Alliance közleményében jelezte, elkezdték kiadni a tanúsítványokat az első eszközöknek, így gyakorlatilag új védelmet kap a wifi.

Az egyik legfontosabb változás, hogy a routeren átfolyó adatcsomagok egyedi titkosítást kapnak, így nehezebb lesz lehallgatni, mi folyik a hálózaton. Emellett azzal is keresztbe tesznek a hackereknek, hogy megnehezítették a jelszavak megszerzésének lehetőségét.

A WPA3 érkezésével – gyártótól függően – vagy le kell cserélni a régi eszközt, vagy kiadnak hozzá egy szoftveres frissítést, hogy megfeleljen az új protokollnak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a WPA2-nek azonnal vége lenne, valószínűleg még sokáig velünk marad majd.

Ha máskor is tudni szeretne a wifi változásairól, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!