szerző:
hvg.hu

A szabad internet végét jelentő hatással fenyeget egy uniós reformtervezet, amely ellen több ismert szaktekintély is felszólalt már. Egy új felületnek hála egyszerű állampolgárként is lehetőség van tiltakozni, sőt ha akar, üzenhet is az érintett politikusoknak.

Az utóbbi idők legkomolyabb szabályrendszereként ismerte meg világ a GDPR-t, nem véletlenül: hosszú hónapokon át készítették elő, rengeteget ügyködtek rajta, hogy minden szempontból olyan törvény szülessen, amely egyszerre védi és szolgálja a felhasználókat.

Ehhez képest némiképp érthetetlennek tűnik az, ahogy az uniós politikusok a szerzői jogi törvényhez viszonyulnak: úgy döntöttek, felülvizsgálnák a 2001-ben lefektetett irányelveket, csakhogy a tenni akarás inkább pusztítás, mint innovációként tekinthető lépés. A legsúlyosabb a 13. cikkely, ami miatt 70-nél is több ismert szaktekintély szólalt már fel.

De politikusnak és az adott terület jól ismerőjének sem kell lennie valakinek ahhoz, hogy bele tudjon szólni a vitába, miután egy ezzel kapcsolatos weboldalon mindezt kényelmesen, nem mellesleg demokratikus módon megteheti. A #SaveYourInternet címmel indult kezdeményezés egyrészt lehetőséget nyújt arra, hogy üzenetet küldjünk az érintett, így a magyar EP-képviselőknek, másrészt fel is hívhatjuk őket, ha szóban akarnánk velünk konzultálni a sokak szerint az internet lényegét megölő tervezetről.

©

A szabad világháló védelme érdekében létrehozott oldalon a zöld, Email your MEP részen a szájt által előre legenerált formát használva üzenhetünk a politikusoknak, de ezt természetesen át is lehet írni, adott esetben akár magyar nyelvűre. A Your EU Country mezőbe a hun kifejezést beírva pedig megkapjuk a téma szempontjából releváns magyar EP-képviselők nevét, és így azt, hogy üzenetünk kinél/kiknél fog majd landolni.

Mivel a politikusok nagy része a közösségi médiában is aktív, egy újabb csatornán, a Twitteren is kereshetjük őket, hogy képviseljék álláspontunkat a tervezettel kapcsolatos döntéshozatal során. Ehhez a lap alján található Tweet Your MEP mezőre kell navigálni, majd az országnevet beírva máris kiküldhető a tweet. Utóbbi szintén tetszés szerint változtatható, de a program itt is kínál alternatívát, ha valaki nem vesződne a megfogalmazással.

Ha szeretne tudni a fejleményekről, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Titokban vádolták meg a Wikileaks alapítóját

Titokban vádolták meg a Wikileaks alapítóját

Visszavágott a Veszprém a svéd bajnoknak

Visszavágott a Veszprém a svéd bajnoknak

Kukásautóval ütközött a BKK egyik Mercedes busza – fotók

Kukásautóval ütközött a BKK egyik Mercedes busza – fotók

Tízezer forint per négyzetméter, maradhat? - extrém példákat találtunk a képviselői irodabérlésre

Tízezer forint per négyzetméter, maradhat? - extrém példákat találtunk a képviselői irodabérlésre

Veronai tragédia: bujkál a buszsofőr a gyászoló szülők elől

Veronai tragédia: bujkál a buszsofőr a gyászoló szülők elől

Megszűnik a Music FM és a Sláger FM

Megszűnik a Music FM és a Sláger FM