szerző:
hvg.hu

Az Európai Unió politikusai 17 év után először nyúlnának hozzá a jelenlegi hatályos szerzői jogi törvényhez, de olyan szerencsétlenül, hogy az a szabad internet végét jelentheti.

Az Európai Uniós nemrég életbe lépett adatvédelmi rendelete, a GDPR kapcsán azt gondolhatnánk, hogy az uniós döntéshozók nagyon is értik, 2018-ban pontosan mire is van szüksége a felhasználóknak. Az EU a világ egyik legszigorúbb adatvédelmi rendeletét léptette életbe május 25-én, amire a Cambridge Analytica-szerű botrányokat látva nagyon is szükség van. Az uniós politikusok azonban most egy reformtervezettel álltak elő, ami nemcsak, hogy nem szolgálja a felhasználók érdekeit, de az egész internet létét fenyegeti.

Az uniós szerzői jogi irányelveket még 2001-ben fektették le, az elmúlt 17 évben azonban olyan változáson ment át az egész internet – a közösségi oldalak, a videómegosztók vagy épp a streameket közvetítő platformok megjelenésével –, hogy az irányelveket éppen ideje felülvizsgálni. Az új törvénytervezetről a jövő hét folyamán szavaznak majd, az Európai Parlament azonban kemény kritikákat kapott a szakmai szervezetektől, mert szerintük a koncepcióban súlyos hibák vannak.

Az egyik legvitatottabb részt a törvény 13. cikkelye jelenti, amely szerint a weboldalak és az internetes szolgáltatások a jelenleginél jóval nagyobb felelősséggel tartoznának a náluk megjelent tartalmakért. Az olyan webhelyek, ahová a felhasználók szöveget, képet, kódot, videót vagy hangot töltenek fel, kötelesek lennének azokat még a megjelenés előtt szűrni, és ha abban sérülne a szerzői jog, letiltani azokat. Érthetőbben: például a Facebookra, YouTube-ra, SoundCloudra, Instagramra vagy épp Tumblr-re feltöltött tartalmakat azonnal meg kell szűrniük a szolgáltatóknak. Legyen szó akár csak egy mémről is, az oldalaknak el kell azt távolítaniuk, különben súlyos büntetés elé néznek.

Ez is jogsértő tartalomnak számíthat.
©

A szakemberek a 13. cikkely miatt már meg is kongatták a vészharangot. Több mint 70 ismert szaktekintély, többek között az "internet atyjaként" aposztrofált Vint Cerf, vagy épp a World Wide Webet kitaláló Tim Berners-Lee is aláírták azt a levelet, amelyet az Európai Parlament elnökének, Antonio Tajaninak címeztek. Mint írták, a 13. cikkely gyakorlatilag megöli az internet lényegét, és a szabadság, a megosztás, valamint az innováció helyét a felhasználók folyamatos ellenőrzése venné át.

A törvénytervezet 2016-os előkészítése óta a politikusok folyamatos kritikákat kapnak többek között az akadémikusoktól, emberi jogi csoportoktól, online vállalkozásoktól. Hogy ennek milyen hatása lesz, azt egyelőre nem tudni, a törvényhozók azonban június 20-án vagy 21-én szavaznak majd a törvénytervezetről.

A szakemberek szerint a törvényjavaslat ráadásul pont a szerzőket nem védi. Elméletileg ugyanis bárki feltöltheti más munkáját egy szerzői jogi rendszerbe, majd követelheti, hogy az egyébként jogos tulajdonos tartalmát töröljék.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!