szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A két lefontosabb elemzőcég adatai szerint is növekedtek a PC-eladások 2018 második negyedévében. Olyan eredmény ez, amelyre hat éve nem volt példa.

Bár a körülöttünk világ digitális eszközei folyamatosan zsugorodnak, a piac diktálta verseny pedig másról sem szól csak a mobilitásról, azért még mindig sok PC-t látni, habár az utóbbi évben igen gyászos eredményekről tudott számot adni ez a terület: egyre kevesebben vásárolnak személyi számítógépeket, a gyártók pedig kisebb harcot vívnak egymással, hogy az ő hardverüket válasszák, ha gépfejlesztésről, vagy építésről van szó.

Ezért is meglepő az ipar két legfontosabb elemzőcégének friss beszámolója, mely szerint 2018 második negyedévében több PC talált gazdára, mint a tavalyi év azonos időszakában. Bár a laikusok számára valószínűleg nem mond sokat ez a hír, úgy talán könnyebb megérteni miért is olyan jelentős most ez, ha azt vesszük, utoljára 2012-ben, vagyis hat évvel ezelőtt történt ilyen. Addig tehát a folyamatos zuhanás képét mutatták a PC-eladások.

©

Külön érdekesség, hogy mind az IDC, mind a Gartner szerint érezhető eredményekről van szó: előbbi 2,7, utóbbi 1,4 százalékos növekedésről adott hírt. A számok nyelvén mindez 62,1 millió (Gartner) és 62,3 millió (IDC) eladott eszközt jelent, ami 2018 első negyedévének eredményeihez viszonyítva kifejezetten üdítőnek mondható. A számítási különbség egyébként abból adódik, hogy a két cég más és más számítást használ, és míg az egyik a Chromebookokat is PC-nek veszi, a másik a windowsos táblagépeket is ebbe a kategóriába sorolja.

©

És hogy mi a növekedés oka? Nos, az talán kevésbé lesz meglepő: a motor egyik részét az új funkciókkal jelentkező Windows 10-verziók, és az eleve sokkal gyakoribb frissítési hullámok jelentik, míg a másikat az üzleti gépek iránti vásárlási kedv növekedése. Utóbbi persze inkább csak ideig-óráig tartó dolognak látszik, amelyre a Gartner elemzője, Mikako Kitagawa is felhívta a figyelmet. Ő úgy látja, nagyjából két évig még tartható ez a trend.

Az elemzések másik érdekessége a gyártók különféle hardvereladásokat firtató része, melyből egyértelműen kitűnik, kik azok, akik vásárlóik révén nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a szegmens továbbra is élet jeleit mutassa. Ezek a szereplők a Lenovo, a HP, a DELL, az Acer és az Apple, ők mindannyian növelni tudták eladásaikat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Klímaapokalipszis” miatt nem vállalnak gyereket

„Klímaapokalipszis” miatt nem vállalnak gyereket

Magyar természetvédelmi szakemberek segítenek be öt balkáni államban

Magyar természetvédelmi szakemberek segítenek be öt balkáni államban

A kormány bevándorlásellenes politikájának köszönhetjük, hogy lemaradtunk egy afrikai üzletről

A kormány bevándorlásellenes politikájának köszönhetjük, hogy lemaradtunk egy afrikai üzletről