szerző:
hvg.hu

Újfent siker koronázta a Blue Origin mögött álló Amazon-főnök Jeff Bezos New Shepard nevű űrkapszulájának szerdai, immár kilencedik tesztrepülését.

Ha minden jól megy, jövőre emberek is utazhatnak az Amazon-főnök - nem mellesleg a világ messze leggazdagabb embere - Jeff Bezos másik vállalkozása, a Blue Origin gondozásában álló New Shepard űrhajó fedélzetén, miután szerdán újabb sikeres fellövést és landolást könyvelhetett el az űrturizmusban érdekelt cég.

A magyar idő szerint kora délutánra tervezett startot csúszás miatt végül néhány órával később, délután ötkor tartották meg, a fellövés gond nélkül zajlott, így a kilencedik alkalommal tartott tesztrepülést újfent siker koronázta Texasban.

Noha a kapszulában most még csak egy bábu, Mannequin Skywalker utazott, a teszteredmények annyira biztatóak, hogy a szakértők szerint jövőre akár sor kerülhet az első hús-vér utasok szállítására – persze továbbra is még csak tesztjelleggel, hogy a rakéták tökéletesítése mellett a Blue Origin az utasélmény fokozására is elkezdhessen készülni.

A mostani misszió egyébként azért is volt különleges, mert a szakemberek olyan magasra igyekeztek juttatni a kapszulát, amennyire csak lehetséges, de úgy, hogy a szerkezet még bőven a biztonságos értékhatárokon belül mozogjon. Ez nem csak sikerült, de maga a kabin is jelentős teljesítményt tudhat maga mögött: most először jutott fel száz kilométernél magasabbra. Emellett az űrbéli wifi-kapcsolat tesztje is jól sikerült, a kabinban ugyanis remekül működött a vezeték nélküli internet a CNet beszámolója szerint.

Bár az éles rajt még bőven odébb van, a hírek szerint 2-300 ezer dollárba, átszámítva mintegy 54-85 millió forintba kerülhetnek a New Shepard fedélzetére szóló jegyek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lebuktatta a Kliket a fideszes: a tankerületi igazgató hívta kampányolni az iskolába?

Lebuktatta a Kliket a fideszes: a tankerületi igazgató hívta kampányolni az iskolába?

Ferenc pápa új állampolgárságot kapott

Ferenc pápa új állampolgárságot kapott

TGM: Századvég: ez a vég

TGM: Századvég: ez a vég

Baj van az uniós pénzek felhasználásával Görögországban

Baj van az uniós pénzek felhasználásával Görögországban

Egyre többet tudni a Samsung négykamerás telefonjáról

Egyre többet tudni a Samsung négykamerás telefonjáról

700 lóerős lett a Mercedes kocka terepjárója, az új G-osztály

700 lóerős lett a Mercedes kocka terepjárója, az új G-osztály