szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hosszú fejlesztési időszak előzte meg, de elkészült világ első, LPDDR5 típusú memóriachipje. A telefonokba szánt lapka a Samsung közlése szerint másfélszer gyorsabb sávszélességet biztosít, energiaigénye pedig jóval kisebb az eddigieknél.

Minden jel arra utal, hogy a jövő mobiltelefonjai nagyon gyorsak lesznek, ezen fejlesztések egyik élenjárója pedig a Samsung: a dél-koreai vállalat kedden hivatalosan is bemutatta új, 8 gigabites, LPDDR5 (low power, double data rate) típusú DRAM-ját. Az új generációs lapka a jelenleg piacon lévő, és több csúcsmobilban is alkalmazott, szintén Samsung-fejlesztésű LPDDR4X chipeknél is vadabb lett, ugyanis másfélszer gyorsabb tempóban üzemel.

Noha a fejlesztés még jócskán a kísérleti fázisban tart (ennél fogva a tömeggyártásra jó pár hónapon belül biztosan nincs esély), teljesítménye már most, félkész állapotában is beszédes: a 10 nm-es gyártástechnológiával készült chip támogatja a 6,400 Mbps-os adatátvitelt, 62 bites csatornával kalkulálva másodpercenként pedig akár 51,2 gigabájtot is képes továbbítani. Ha darabonkánt 3,7 gigás fájlokkal számolunk, akkor ez a Samsung szerint olyan,

mintha 14 darab HD videót tudnánk egyik helyről a másikra küldeni, egyetlen másodperc alatt.

A gyorsaság mellett a fogyasztás terén is kisebb bűvészmutatványra volt képes a dél-koreai óriás. Úgy növelték az egekbe ugyanis a gigabiteket, hogy a lapka energiaigénye közben 30 százalékkal kevesebb lett az előző memóriacsomag értékeihez viszonyítva. Mindez praktikusan azt jelenti, hogy az eszköz, amelybe beleszerelik, hosszabb idő alatt fog lemerülni. Utóbbit az úgynevezett “deep sleep mode” funkció is segíti, amely aktiválásakor nagyjából a felére csökkenti a lapka teljesítményét, de közben tovább növeli a hálózatfüggetlen működést.

©

A gyártó elképzelései szerint az új, LPDDR5-ös chipek az 5G-s hálózattípussal kompatibilis eszközökben kapnak majd helyet, amelyek támogatják a gépi tanulást, valamint nagyobb hangsúlyt fektetnek a mesterséges intelligenciára. Ilyen feladatokhoz pedig elkél a sebesség.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Budapesten át utazhatott két orosz ügynök a csehországi robbantáshoz

Budapesten át utazhatott két orosz ügynök a csehországi robbantáshoz

Mit tehet az a vendéglátóhely, amely a járvány alatt is fenntarhatóan akar működni?

Mit tehet az a vendéglátóhely, amely a járvány alatt is fenntarhatóan akar működni?

Závecz: Áprilisban is erősödött a Fidesz és a Jobbik is

Závecz: Áprilisban is erősödött a Fidesz és a Jobbik is