szerző:
hvg.hu

A közösségi oldal első embere szerint az emberek többsége nem szándékosan ferdít el történelmi tényeket, így ezen gondolatokat nem tilthatják le, és nem söpörhetik ki a Facebook felületéről.

Hosszú ideje küzd az álhírek és a valótlanságon alapuló információk kiszűrésén a technológiai vállalatok többsége, így maga a Facebook is. Ezt rendszerint nagyon hangosan igyekeznek prezentálni, mintha csak magukra akarnák vonnni a figyelmet, jelezve, hogy a harcnak nincs vége, ők pedig folyamatosan dolgoznak.

Ehhez képest nagyon meglepő dolgot mondott a Recode-nak adott szerdai interjújában Mark Zuckerberg. A Facebook alapítója lényegében arról beszélt, hogy különbséget kell tenni álhír és nem szándékos elferdítés között, mert a kettő meglátása szerint nem ugyanaz. Zuckerberg példaként a holokauszttagadókat hozta szóba, azt mondta, az ilyen személyek szerinte nem direkt akarnak elferdíteni történelmi tényeket, csak azt hiszik, valóban az, és úgy történt, ahogy gondolják.

Zuckerberg azt is mondta, hogy zsidóként bár kifejezetten bántónak találja, hogy egyesek tagadják, hogy a holokauszt megtörtént, mégis úgy érzi, a Facebooknak nem tiszte ezen állítások tiltása vagy szűrése, mert több olyan téma is van, amit az emberek rosszul tudnak, ezért pedig nem lehet tiltani valaki véleményét.

A beszélgetés annyira döbbenetesre sikerült, hogy az interjú után Zuckerbergnek újból, levélben is kénytelen volt megismételnie magát, miszerint nem ért egyet a holokauszttagadókkal, és mélyen elítéli őket.

A vezérigazgató szavai később éles kritikát váltottak ki. Az egyesült államokbeli Rágalmazás Elleni Liga (ADL) közleményében azt írta: a Facebooknak "erkölcsi és etikai kötelessége" megtiltani, hogy emberek a közösségi portál oldalán a holokausztot tagadó tartalmakat terjesszenek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!