Balogh Csaba
Balogh Csaba

Az eddigieknél jóval szélesebb körben, mobilokon használható internetkapcsolatot tesznek elérhetővé Kubában. A Castro-testvéreket idén tavasszal váltó Miguel Díaz-Canel szerint az internet nem bomlasztja a kubaiak forradalmát, hanem segít megvédeni annak értékeit. A másik, részben szintén kommunista felfogású országban, Kínában eközben éppen szigorítanak.

A széleskörben elérhető szélessáv útjára lép Kuba – jelentette a magántulajdon elismerésére is készülő kommunista állam fővárosából a Reuters. A hírügynökség szerint az év további részében fokozatosan teszik majd elérhetővé a lakosság számára a szolgáltatást, amely év végére lehet országos.

A több állami médium számára is dolgozó Yuris Norido radikálisnak minősítette a mobilnet által hozott változást. Az állami lapok és csatornák újságírói néhány hónapja elsők között kaptak mobilinternet-hozzáférést. A médiamunkások így most először tapasztalják meg, milyen az, amikor komolyabb közvetítőtechnika nélkül egyszerűen, élőben tudnak hírszolgáltatást végezni akár az események helyszínéről is. Az újságírók mellett bizonyos üzleti ügyfelek és nagykövetségek munkatársai jutottak eddig mobilnethez.

Ennek az igen szűk körnek a bővítését jelentette be a héten az állami tulajdonú ETECSA (Empresa de Telecomunicaciones de Cuba S.A.) szolgáltató. Az operátor szerint idén év végére mind az 5 millió ügyfelüknél aktiválják majd a mobilinternetet a jelenleg igen alacsony internetpenetrációval rendelkező országban.

Forradalmi változások
©

A Reuters emlékeztet: a pénzhiány miatt nem megfelelően kiépített infrastruktúra, az amerikai embargó, illetve az erősen tartott állami kontroll miatt eddig a vezetékes internethez is igen kevesen férhettek csak hozzá. Sőt, 2013-ig szinte csak a turisták internetezhettek a hotelekben. A mostani fejlesztések során a 3G technológiát teszik elérhetővé, nem is túl olcsón. Ez a kubaiaknak fontos előrelépés, de tény, hogy nem túl modern a világszerte – és Dél-Amerikában is egyre inkább – elterjedt 4G és a küszöbön lévő 5G fényében.

A Raul Castrót az elnöki székben idén áprilisban váltó Miguel Díaz-Canel már régóta kiállt az internetelérés bővítése mellett. Tavaly nyáron, alelnökként az országgyűlésben elhangzott beszédében úgy fogalmazott: elérhetővé kell tenni online is a forradalom vívmányait, hogy a a kubaiak értékes tartalmakat is kapjanak a neten fellelhető, véleménye szerint nem túl igényes kontent mellett. Ráadásul a nagyobb internetpenetráció a gazdaságot is erősítheti.

Érdekes egybeesés, hogy a másik (bizonyos értelemben és mértékben) híresen kommunista ország, Kína éppen a héten érte el azt az Apple-nél, hogy az országban lévő készüléktulajdonosok adatait ne amerikai vagy európai, hanem kínai szervereken tárolják. Az üzenetek tartalma és más személyes adatok az állami tulajdonban lévő China Mobile szervereire kerülnek – ami Kínában, mondjuk így, nem igazán életbiztosítás akkor, ha valaki politikai véleménye nem egyezik az aktuális kormányzati állásponttal.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Üzemanyagcellás hibrid divatterepjáró a Mercedestől, kétféle töltéssel

Üzemanyagcellás hibrid divatterepjáró a Mercedestől, kétféle töltéssel

Ön frissen, befőzve, lekvárként vagy folyékonyan szereti a magyar gyümölcsösök "mostohagyerekét"?

Ön frissen, befőzve, lekvárként vagy folyékonyan szereti a magyar gyümölcsösök "mostohagyerekét"?

A koboldok fémje az autós forradalom kulcsa, és szinte az összes Kínáé lehet

A koboldok fémje az autós forradalom kulcsa, és szinte az összes Kínáé lehet

A belváros autómentesítésében lehet nagy csata Tarlós és Puzsér között

A belváros autómentesítésében lehet nagy csata Tarlós és Puzsér között

65 éves korában meghalt a Microsoft milliárdos társalapítója, Paul Allen, akinek még nagy tervei voltak

65 éves korában meghalt a Microsoft milliárdos társalapítója, Paul Allen, akinek még nagy tervei voltak

A nap videója: kis Matiz rossz irányban a 10-es úti körforgalomban

A nap videója: kis Matiz rossz irányban a 10-es úti körforgalomban