szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ingyenes internet sugárzására alkalmas drón fejlesztését néhány hete ugyan leállította a Facebook, de mint kiderült, párhuzamosan futtattak egy másik, hasonló projektet is, amely most révbe érni látszik.

Június végén kissé váratlanul – de talán nem meglepő módon – jelentette be a Facebook, hogy bezárják a boltot, nem fejlesztik tovább az ingyeninternetet szóró drónt. Annak ellenére sem, hogy a korábbi tesztek meglehetősen ígéretesek voltak. A döntés azonban nem jelenti azt, hogy Zuckerbergék felhagynának az ingyenes internet szolgáltatásával.

A Facebook ugyanis nemcsak a drónokban látta az internetszórás lehetőségét. A cég még 2015-ben indította el azt a projektet, amelynek köszönhetően műholdakon keresztül már eddig is több tízmillió ember számára tette elérhetővé a világhálót, eddig azonban mások eszközére volt utalva. Most azonban kiderült, saját műholdat fejlesztenek.

©

A cég nemrég erősítette meg a Wirednek azt az információt, mely szerint már javában dolgoznak az internetet szóró műholdakon. Olyannyira előrehaladott a munka, hogy a tervek szerint 2019 elején már fel is lövik az egyébként Athena nevet viselő szatellitet. A Facebook szóvivője ennél pontosabb időpontot nem mondott, annyit azonban igen, hogy a műhold alacsony földi pályán száll majd, hogy olyan helyeken biztosítson internetkapcsolatot, ahol egyáltalán vagy szinte alig érhető el a világháló.

Mindez a lehetőség a tervek szerint csak "egy korlátozott ideig" lenne elérhető, tehát úgy tűnik, egy kísérleti projektről van szó. Annál is inkább, mert ahhoz, hogy nagy területet fedjenek le, rengeteg műholdra van szükség – elég csak Elon Musk hasonló tervére gondolni, ahol összesen több mint 10 ezer szatellit fellövését tervezik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogy meddig tart a koronavírus-járvány? Bill Gates két dátumot is mondott

Hogy meddig tart a koronavírus-járvány? Bill Gates két dátumot is mondott

Kamala Harris lesz Joe Biden alelnökjelöltje

Kamala Harris lesz Joe Biden alelnökjelöltje

Több tucat sérültje van a hétfő esti bejrúti tüntetéseknek

Több tucat sérültje van a hétfő esti bejrúti tüntetéseknek