szerző:
hvg.hu

Az ingyenes internet sugárzására alkalmas drón fejlesztését néhány hete ugyan leállította a Facebook, de mint kiderült, párhuzamosan futtattak egy másik, hasonló projektet is, amely most révbe érni látszik.

Június végén kissé váratlanul – de talán nem meglepő módon – jelentette be a Facebook, hogy bezárják a boltot, nem fejlesztik tovább az ingyeninternetet szóró drónt. Annak ellenére sem, hogy a korábbi tesztek meglehetősen ígéretesek voltak. A döntés azonban nem jelenti azt, hogy Zuckerbergék felhagynának az ingyenes internet szolgáltatásával.

A Facebook ugyanis nemcsak a drónokban látta az internetszórás lehetőségét. A cég még 2015-ben indította el azt a projektet, amelynek köszönhetően műholdakon keresztül már eddig is több tízmillió ember számára tette elérhetővé a világhálót, eddig azonban mások eszközére volt utalva. Most azonban kiderült, saját műholdat fejlesztenek.

©

A cég nemrég erősítette meg a Wirednek azt az információt, mely szerint már javában dolgoznak az internetet szóró műholdakon. Olyannyira előrehaladott a munka, hogy a tervek szerint 2019 elején már fel is lövik az egyébként Athena nevet viselő szatellitet. A Facebook szóvivője ennél pontosabb időpontot nem mondott, annyit azonban igen, hogy a műhold alacsony földi pályán száll majd, hogy olyan helyeken biztosítson internetkapcsolatot, ahol egyáltalán vagy szinte alig érhető el a világháló.

Mindez a lehetőség a tervek szerint csak "egy korlátozott ideig" lenne elérhető, tehát úgy tűnik, egy kísérleti projektről van szó. Annál is inkább, mert ahhoz, hogy nagy területet fedjenek le, rengeteg műholdra van szükség – elég csak Elon Musk hasonló tervére gondolni, ahol összesen több mint 10 ezer szatellit fellövését tervezik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Orbán Andy Vajna halálára: Köszönök mindent, barátom

Orbán Andy Vajna halálára: Köszönök mindent, barátom

“56 befolyásolta az egész életemet" – így készült Andy Vajna személyes mozifilmje

“56 befolyásolta az egész életemet" – így készült Andy Vajna személyes mozifilmje

Kézilabda-vb: így akár még ötödik is lehet a válogatott

Kézilabda-vb: így akár még ötödik is lehet a válogatott

Federer kiesett az Australian Openen

Federer kiesett az Australian Openen

Szabadon kutakodhat majd a rendőrség a nyaraló magyarok adatbázisában

Szabadon kutakodhat majd a rendőrség a nyaraló magyarok adatbázisában

Ferihegyi fejlesztések: közepesnek jó lesz

Ferihegyi fejlesztések: közepesnek jó lesz