szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Meglehetősen furcsa hibát produkált a Google fordítója, amikor egy férfi vicceskedni próbált vele.

A mesterséges intelligencia ellenzői leginkább attól félnek, hogy a gépek egyszer csak okosabbá válnak az embernél, öntudatra ébrednek, és úgy söröpnek le bennünket a Föld színéről, mintha sosem léteztünk volna. Ennek fényében meglehetősen ijesztő, ha egy mesterséges intelligencia a világ végéről kezd el prédikálni, ám azt nem gondoltuk volna, hogy éppen a Google Fordító lesz az, ami "fenyegető" üzeneteket küld majd nekünk.

A The Next Web szúrta ki azt a videót, amit Tristan Greene töltött fel nemrég a saját YouTube-csatornájára. A férfi a Google Fordítóval a maori nyelvről akarta lefordítani angolra a kutya szót úgy, hogy a maorihoz írta be a "dog" szót. Mindezt nem egyszer tette meg, hanem egész pontosan tizenhatszor, amelynek a végeredménye egy meglehetősen vészjósló üzenet lett:

©

A szöveg magyarra fordítva nagyjából annyit jelent, hogy a végítélet óráján 3 percre vagyunk az éjféltől. (Hogy ez pontosan mit jelent, arról itt írtunk korábban.) Ha pedig még kétszer beírjuk a fordítóba a dog szót, akkor azt is hozzáteszi, hogy

©

Vagyis, hogy egyre jobban közeledünk a végítélet napjához és Jézus visszatéréséhez.

Persze mielőtt bárki is pánikba esne, azt azért tegyük hozzá, hogy a minden bizonnyal a Google Fordító hibájáról van szó, ami a mesterséges intelligencia rossz trenírozásának eredménye. A Google fordítója szerint az ilyen hibáknál egyszerűen az történik, hogy ha hülyeséggel etetik meg a fordítót, akkor hülyeség is lesz az eredmény.

A The Next Web szerint nem ez volt az első olyan eset, hogy egy ilyen begépelésnél valamilyen bibliai üzenetet adott vissza a fordító. Hogy pontosan mit, az mindig változik:

©
©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!