szerző:
hvg.hu

Nyolc évvel ezelőtt döntött úgy a Google, hogy elhagyja a kínai piacot, mert csak úgy maradhatott volna, ha kormányzati kérésnek megfelelve cenzúrázza a keresési találatokat. A vállalat most feladni látszik korábbi elveit.

Az egész internet léte két nagyon fontos alapvetésen nyugszik: a világhálónak szabadnak és semlegesnek kell lennie. Ha ez nincs meg, az egész lényege veszik el. Így gondolta ezt a Google is, amikor nyolc évvel ezelőtt úgy döntött, kivonul a cenzúrázot kínai piacról. A keresőóriás azonban a jelek szerint meggondolhatta magát.

A The Intercept információi szerint a Google vezetősége azt tervezi, hogy a keresőmotor hamarosan visszatér a kínai piacra. A cég jelenleg egy Dragonfly nevű titkos projekten dolgozik, amely blokkolná az olyan keresőkifejezéseket, mint az "emberi jogok" vagy a "vallás".

©

A kínai állami lap, a Securities Daily cáfolta az oldal értesülését, a Google azonban egy igen szűkszavú és furcsa közleményt adott ki, amely szerint több szolgáltatással is jelen vannak a kínai piacon – ilyen például a Google Fordító is –, amelyekkel a kínai fejlesztőket segítik.

A jövőre vonatkozó terveinkről azonban nem nyilatkozunk

– szólt a közlemény. Nehéz a dologba nem belelátni dolgokat.

A The Intercept belsős információra hivatkozva megjegyezte: a projektet még 2017 tavaszán kezdték el, 2017 decemberében pedig felgyorsult a fejlesztés folyamat, miután a Google vezérigazgatója, Sundar Pichai találkozott a kínai kormány egyik tagjával. A Dragonfly mellett egy androidos alkalmazást is fejlesztenek (Maotai és Longfei kódnéven), amit kilenc hónapon belül el is indíthatnak, ha a kínai kormány rábólint a végeredményre. A fejlesztések valódiságát támasztja alá az is, hogy a Reuters és a France-Presse hírügynökségeknek különböző források megerősítették a projekt tényét.

A beszámoló szerint a keresőmotor a kényes keresőkifejezéseket tiltólistára teszi, emellett azonosítja és megszűri azokat a weboldalakat, amelyek elérését jelenleg a Nagy Tűzfal blokkolja. A belsős dokumentumok szerint a keresőmotor tájékoztatja is a felhasználókat, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően bizonyos találatokat eltávolítottak. Ilyen lehet például a BBC News vagy épp a Wikipédia is.

A Tienanmen téri eseményekre sem lehet rákeresni Kínában.
©

Jelenleg olyan oldalakat blokkol a kínai kormányzat, mint a Facebook, az Instagram és a Twitter, de tiltja a Tienanmen téri 1989-es vérengzésre, az ellenzékre, az antikommunista mozgalmakra, a szólásszabadságra és a szexre történő kereséseket is.

Bár a Google maga nem kívánta kommentálni az értesülést, az egyik alkalmazott azt mondta a Reuter hírügynökségnek, hogy áthelyeztette magát a részlegéről, hogy ne kelljen ezen a feladaton dolgoznia. Emellett a Dragonfly létezését erősíti meg az a tény is, hogy Sundar Pichai 2016-ban arról beszélt, a Google mindenkié, ők pedig szolgálni akarják a kínai felhasználókat.

Hszi Csin-ping kínai elnök politikai ellenfeleit sem lehet majd megtalálni a keresővel.
©

A jogvédő szervezetek nem meglepő módon ellenzik a Google lehetséges lépését. Az Amnesty International Kína-kutatója, Patrick Poon szerint a Google-nek nem volna szabad ilyen projekten dolgoznia, és sötét nap lesz a szabad internet számára, ha a Google a nagy piacért cserébe megfelel a cenzúra elvárásainak.

Ha a Google a profitot fontosabbnak tekinti az emberi jogoknál, azzal nemcsak a kínai kormányt erősíti, de súlyos precedenst is teremt

– nyilatkozta a jogvédő.

A Google a visszatéréssel a világ egyik legnagyobb piacát hódíthatná meg újra. Annak ellenére, hogy jelenleg mind a Google-t, mind pedig a YouTube-ot blokkolja a kínai kormány, a cégnek mintegy 700 alkalmazottja dolgozik három különböző irodában az országban különböző alternatív projekteken.

A Google Fordítót tavaly fogadta el a kínai kormány, a cég pedig nemrég fektetett egy komolyabb összeget a Csusou nevű játék livestream platformba, a WeChat nevű alkalmazás számára pedig egy játékot is fejlesztettek.

Sundar Pichai, a Google feje.
©

Az mindenesetre biztos, hogy ha a Google belép a kínai piacra és lefekszik a cenzoroknak, többé nem lehet a "Don't be evil!", vagyis a "Ne légy gonosz!" felszólítás a mottója. Emellett azzal is számolnia kell a cégnek, hogy sok alkalmazottat elveszíthet egy ilyen döntés után.

A legnagyobb kérdés éppen ezért az, hogy az alkalmazottaknak sikerül-e megakadályozniuk a Google kínai nyitását úgy, mint ahogy a pusztító drónok fejlesztését is sikerült leállítaniuk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Bűncselekményben nem veszünk részt" – kritikus állapot jön az orosházi sürgősségin?

"Bűncselekményben nem veszünk részt" – kritikus állapot jön az orosházi sürgősségin?

Sötét idők jönnek – jósolta Einstein a levelében, amit most 11 millióért vett meg valaki

Sötét idők jönnek – jósolta Einstein a levelében, amit most 11 millióért vett meg valaki

Nem szállnak el az árával? Ennyibe kerülhet majd a legolcsóbb Galaxy S10

Nem szállnak el az árával? Ennyibe kerülhet majd a legolcsóbb Galaxy S10

Északír politikusokon bukhat a Brexit-egyezség

Északír politikusokon bukhat a Brexit-egyezség

Mesés volt a napfelkelte Budapest felett – galéria

Mesés volt a napfelkelte Budapest felett – galéria

Hogy lehet beleszeretni Barack Obamába?

Hogy lehet beleszeretni Barack Obamába?