szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nemrég a Mac-eladások még mindig nőttek, még akkor is, amikor a PC-értékesítés volumene már évek óta zuhant. A technológia azonban fejlődik, a gyártók innovációra való hajlama is változik, így most fordult a kocka.

Miközben a PC-eladások világszerte nőttek, addig a Mac-ek (értékesítés szempontjából) az elmúlt hét év legrosszabb negyedévét könyvelhették el. Egymástól függetlenül jutott ugyanerre a következtetésre a Gartner és az IDC, még ha különböző vizsgálati módszereket is használtak. A PC-eladásoknál 1,4, illetve 2,7 százalékos növekedést mutattak ki, a Mac-ek értékesítése viszont 13 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához képest, és egészen elenyésző 2010 harmadik negyedévéhez képest.

De mi történhetett? Az okok között talán első helyen szerepelhet az a nagymértékű innováció, amit a PC-ipar mutatott az elmúlt években, élén a Microsofttal és a Surface-vonallal. Mindeközben az Apple – elsősorban az iPhone-okra koncentrálva – hagyta, hogy a Mac-vonal stagnáljon (jó pár Mac nem kapott frissítést már legalább egy éve, a legszélsőségesebb példa erre a Mac mini, amelyet több mint négy éve nem frissítettek. Nem tett jót a Mac-értékesítéseknek a közelmúlt néhány negatív, a Macek megbízhatóságát pellengérre állító kritika sem. Persze van egy igazi technológiai fenevad, a 2018-as MacBook Pro, viszont kérdés, hogy hányan engedhetik meg maguknak egy ilyen drága gép megvásárlását.

Az is sokat nyom a latban, hogy bár kétségtelenül sok szakember használ Macet, a PC-piac vásárlóinak döntő hányada az üzleti és a vállalati szektorból kerül ki, és az ebben a szegmensben tapasztalható növekedés ellensúlyozza a magánszektor kisebb csökkenését. A Gartner egyik elemzője azért óvatosságra int a pezsgőbontással kapcsolatban, szerinte ugyanis nagyjából két év múlva megtörhet a PC-eladások lendülete az üzleti szektorban, és akkor majd ez a piac is megtapasztalhatja azt, amit most a Mac-piac átél, feltéve persze, hogy nem érkeznek addig áttörő innovációk.

Ami pedig az Apple-t illeti, egy pillanatra sem kell sajnálni, hiszen köszöni szépen, soha nem volt ilyen jól. Épp a múlt héten történt ugyanis, hogy elsőként lépte át az 1 billió dolláros piaci értéket a világ eddigi összes nyilvánosan jegyzett társasága közül.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kivonul az orosz hadsereg Közép-Afrikából, miután választást nyert a Kreml-barát elnök

Kivonul az orosz hadsereg Közép-Afrikából, miután választást nyert a Kreml-barát elnök

Elkóborolt kutyákat mentettek az M0-ás közepéről

Elkóborolt kutyákat mentettek az M0-ás közepéről

És akkor az adómentesség lehet az új rezsicsökkentés

És akkor az adómentesség lehet az új rezsicsökkentés