Balogh Csaba
Balogh Csaba

Nem csak az Apple saját történelmkönyvébe került bele a vállalat csütörtöki napja: a világ eddigi összes nyilvánosan jegyzett társasága közül elsőként lépte át az 1 billió (1000 milliárd) dolláros piaci kapitalizációt.

Vedd a vállalat részvényeinek számát, majd szorozd meg az aktuális árfolyammal. Így jön ki a vállalat piaci értéke – ez lépte át az Apple-nél csütörtökön az 1 billió dolláros határt, ami hazai pénznemre átszámolva 276 500 000 000 000 forintot jelent.

©

Egy olyan vállalatról beszélünk, amely első nagyobb sikerei után elindult a lejtőn, és már közel járt ahhoz, hogy annak aljára érve csődbe menjen. Ekkor visszahívták a cég vezérigazgatói posztjára az Apple-t Steve Wozniakkal elindító társalapítót, Steve Jobs jött és rendet tett. A már-már hozzá hasonlóan ikonikus formatervező, Jony Ive segítségével megtervezték az első iPod zenelejátszót, és a (2001.) október 23-án piacra dobott eszköz meghozta az Apple saját forradalmát.

A kis zenelejátszó után nem sokkal jöttek az új generációs MacBookok, majd 2007-ben berobbant az Apple bevételeit még stagnáló eladások mellett is elképesztő mértékben pörgető iPhone. És, ahogy mondani szokták: a többi már történelem.

©

Hogy mi várható ezután, már idén ősszel – legalábbis termékek frontján –, arról korábbi cikkünkben olvashat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!