szerző:
hvg.hu

Magyarokat is érintett az az iTunes-os csalássorozat, amely során valószínűleg kártyaadatok megszerzésével jutottak pénzhez ismeretlenek. A lelopott összegeket azóta mindenki visszakapta, aki jelezte ezt bankjánál.

Néhány nappal ezelőtt, egy olvasója nyomán adott hírt az Index arról, hogy több magyarnak is tízezrek tűntek el a bankkszámlájáról, majd vándoroltak át az iTunes-hoz. A dolog furcsasága, hogy a pórul jártak közül többeknek nemhogy Apple-fiókja, semmilyen iOS-rendszerű készüléke nincs.

A furcsa visszaélések kapcsán az Index most azt írja, bár az érintett bankok, az OTP, a Raifeisen, az Erste és az MKB arról nem árultak el túl sokat, hogy pontosan kik és hogyan szedhettek le az ügyfeleik számláiról több tízezer forintos összegeket,

úgy tűnik, hogy a csalásban résztvevők jogtalanul megszerzett kártyaadatokkal indítottak fizetéseket.

A portál egyik olvasójának közel 80 ezer forintja bánta, de miután bankja az Apple-höz irányította, két nap után visszakapta a lelopott pénzt. Pár nappal később az illető fiánál is bepróbálkoztak ugyanígy, akkor már az erstés számlát igyekeztek volna megcsapolni az ismeretlenek, de a bank közben letiltotta a tranzakciót.

A másik, OTP-s számlával rendelkező fia viszont nem volt ilyen szerencsés, az ő számlájáról sikerrel eltüntettek 91 ezer forintot. A portál olvasója nyomba letiltatta a kártyát, a banknál pedig jelezte, hogy nem ő indította a trankzakciókat, melyek eredményeként már másnap visszautalták nekik a pénzt. A letiltott kártyát egy hétig kellett nélkülözniük, a pótlásért pedig felszámoltak 1340 forintot.

Kiderült az is, hogy a csalók más típusú kártyák tulajdonosait is megkísérelték meglopni. Két kártya mastercardos, egy pedig visás volt. A károsultaknak két esetben volt Apple ID-jük, egy esetben viszont a károsult soha nem használt még semmilyen Apple-eszközt.

Száztól több tízezer forintig terjedő összegek

Hogy pontosan hány károsult lehet, nem tudni, de az Indexnek az első eset napvilágra kerülése után csaknem negyvenen jelezték, hogy hasonló módon tűnt el pár száz és több százezer forint közötti összeg a számlájukról. Az érintettek között túlnyomórészt OTP-s, raiffeisenes és erstés bankszámlákkal rendelkezők vannak, de akad pár MKB-s is.

A levont összeg pár száz és pár tízezer forint közé tehető, de olyan is volt, akinek csaknem 300 ezer forintja tűnt el rejtélyes körülmények között a bankszámlájáról. A leemelés nem egyben, hanem mindig kisebb tételekben történt. Az esetek többségében az iTunes automatikusan visszautalta a pénzt, az Ersténél és az OTP-nél pedig a legtöbbször azonnal tiltották a trankzakciókat.

Azt egyik bank sem árulta el, pontosan hány magyar ügyfelet érintett a csalássorozat, ahogy azt sem tudni, mekkora összeg landolt a csalóknál.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!