szerző:
hvg.hu

Egy arcfelismerő algoritmus tévesztése elméletben megmosolyogtató, gyakorlatban szomorú következményekkel járhat. De akkor sem feltétlenül aludhatunk nyugodtan, ha jól működik a technológia.

Hideg zuhanyként hatott a mesterséges intelligencia heti rendszerességű sikerbeszámolói után az a kísérlet, amelynek híre a napokban bejárta a világsajtót, és látványosan illusztrálta, mennyire messze állunk attól, hogy önálló döntéseket merjünk gépekre bízni. Az arcfelismerés állami alkalmazása ellen – a technológia gyerekbetegségeként adódó hibalehetőségek miatt – hosszú évek óta küzdő amerikai polgárjogi szervezet, az American Civil Liberties Union (ACLU) kísérletében az egyik legjobbnak ítélt rendszer 28 képviselőről állapította meg (tévesen), hogy szerepel a körözési listán.

Hogy elvárhatjuk-e a tévedhetetlenséget, az kérdés. De tisztában vagyunk-e, hogy milyen következményekkel járhat, ha mindenkit mindenhol tűpontosan kiszúr a rendszer? Az arcfelismerés körüli problémákról olvashat a HVG heti lapszámának Tech + tudomány rovatában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hasogdzsi-ügy: a szaudiak továbbra sem ismerik el a gyilkosságot

Hasogdzsi-ügy: a szaudiak továbbra sem ismerik el a gyilkosságot

Birkafelvonulás Madridban

Birkafelvonulás Madridban

Íme, a tíz legjobb vidéki gimnázium

Íme, a tíz legjobb vidéki gimnázium

Elhunyt a Benetton egyik alapítója

Elhunyt a Benetton egyik alapítója

Selma Blair bejelentette, hogy szklerózis multiplexben szenved

Selma Blair bejelentette, hogy szklerózis multiplexben szenved

Ez történt: kiadták Stephen Hawking utolsó üzenetét – Istenről is szól

Ez történt: kiadták Stephen Hawking utolsó üzenetét – Istenről is szól