szerző:
hvg.hu

Újabb részletekre derült fény az iPhone-chipeket gyártó tajvani TSMC-t ért vírustámadással kapcsolatban.

Ahogy múlik az idő, egyre több részlet derül ki a chipgyártó TSMC-t ért incidensről. Kártevő került a számítógépes hálózatba, s ezért több termelési egységet is le kellett állítani, hogy a mérnökök eltávolíthassák a rosszindulatú programokat. Később már az is világossá vált, melyik kártevő rendetlenkedett, és azt azért megnyugvással könyvelhették el, hogy nem szándékos hackertámadásról, hanem véletlen fertőzésről volt szó.

A legújabb hírek további „bűnösről” beszélnek, kiderült ugyanis, hogy nem foltozott Windows 7-es rendszert használtak a TSMC-nél, holott a Microsoft sürgősséggel adta ki a WannaCry ellen védő frissítéseket (még a már nem is támogatott Windows XP-re is). Azaz egy frissített (teljesen foltozott) rendszert már nem tudott volna megsebezni a WannaCry. Ezt a frissítést nem kapta meg a TSMC kritikus folyamatokkal is foglalkozó rendszere, így történhetett meg az igencsak kellemetlen fertőzés.

Arról, hogy a leállás okozhat-e késlekedést az iPhone-chipek szállításában, illetve hogy milyen hatása lehet néhány napos csúszásnak, megoszlanak a vélemények, bár a TSMC azt állítja, hogy épp a történtek miatt gyorsított termelési ütemén. Mindenesetre ironikus lenne, ha a (nem foltozott) Windows 7 miatt jelennének meg később a 2018-as iPhone-ok.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!