szerző:
hvg.hu

Pénteken törtek be a hackerek a tajvani TSMC processzorgyártó rendszerébe, és több gyárban is lefertőzték a gyártósorokat, ahol az új iPhone-ok processzorait is készítik.

Valószínűleg nincs olyan nagyvállalat, amelynél ne próbálkoznának be a hackerek, hogy valamilyen vírust szabadítsanak el a rendszerükön belül. Mindezt szerencsére egy jól felépített védelmi rendszer képes megszűrni, ha viszont nem, abból komoly baj lehet.

A Bloomberg beszámolója szerint a tajvani TSMC-nél (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.) most a legrosszabb dolog következett be: a hackerek által pénteken elszabadított vírus elérte a cég gyártósorait, így több létesítményben is le kellett állítani a termelést. A fertőzés mértéke gyáranként változott, és volt, ahol már szombaton megindulhatott a termelés.

A11 chip az Apple legújabb csúcsmodelljében
©

Mindez azért sem jött túl jól, mert a TSMC-nek olyan ügyfelei vannak, mint az AMD, az Nvidia, a Qualcomm vagy az Apple. Az Apple esetében például kérdés, hogy a kétnapos leállás mennyire érinti a hamarosan érkező iPhone bemutatóját. Erre a cég nem tért ki, ahogy arra sem, hogy mekkora veszteséget jelentett a cégnek a kétnapos kényszerleállás.

A TSMC még májusban kezdte el gyártani az Apple A12-es chipjét, amely 7 nanométeres technológiával készül, és nemcsak kisebb, de gyorsabb és hatékonyabb is lesz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!