szerző:
hvg.hu

Tapasztalt játékosok csaptak össze az Elon Musk tulajdonában lévő OpenAI-jal, hogy felmérjék erejüket a számítógép által vezérelt programmal szemben. Még a fejlesztőket is meglepte, milyen könnyen győzni tudott a mesterséges intelligencia.

Érdekes kísérletek zajlanak mostanság a gépi tanulás területén, egy azonban kiemelkedik közülük: az OpenAI-nál épp azon dolgoznak, hogyan tudnák még okosabbra faragni a cég által kitalált programot, amely korábban azzal került be a hírekbe, hogy megtanították neki az egyik legnépszerűbb játék, a Dota 2 szabályait.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, vajon mihez tudnának kezdeni a hús-vér játékosok egy ilyen fejlett mechanizmussal. Hogy kihívás is legyen benne, a The Verge beszámolója szerint az amúgy is nagyon intelligens programot kicsit felturbózták,

és egyetlen nap alatt annyi tudással látták el, amennyit egy embernek hozzávetőlegesen 180 évébe telne elsajátítani. Vagyis nagyjából két élet alatt.

A tudósok nemzetközi szinten jegyzett, elismert játékosokat válogattak össze a különös kísérlethez, de majdhogynem feleslegesen: a számítógép gyakorlatilag megsemmisítette a másik oldalt. A rendszer fő ereje, hogy az emberrel szemben nincs szüksége a döntést követő, de még a cselekvést megelőző feldolgozási időre, így bármilyen gyorsan is gondolkodjon valaki, a program egy lépéssel mindig előrébb jár.

A fejlesztők most azon munkálkodnak, hogy felkészítsék az augusztusban esedékes, The International nevű rendezvényre, ahol a világ legjobb Dota-játékosai mérkőznek meg egymással. A felkészülés már elkezdődött, és nem akármivel zajlik a tréning: egy 128 ezer processzormaggal rendelkező CPU és 256(!) Nvidia P100 típusú videokártyával szerelt masina gondoskodik arról, hogy az OpenAI minden helyzetben reagálni tudjon.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Karácsonyi meglepetés: két új sportkocsit leplezett le a Porsche

Karácsonyi meglepetés: két új sportkocsit leplezett le a Porsche

Papagáj vásároltat az Amazon okoshangszórójával

Papagáj vásároltat az Amazon okoshangszórójával

Napi 616 forintot költ ételre egy átlagos magyar

Napi 616 forintot költ ételre egy átlagos magyar

Videó: Kiégett egy önjáró robot, ami ételt szállít ki rendelésre

Videó: Kiégett egy önjáró robot, ami ételt szállít ki rendelésre

Mára is bepróbálkoztak egy tüntetéssel, de csak pár tucatnyian mentek el

Mára is bepróbálkoztak egy tüntetéssel, de csak pár tucatnyian mentek el

Megjött a kilövési engedély az MDF-székházra - újabb ikonikus épületet bonthatnak le Budapesten

Megjött a kilövési engedély az MDF-székházra - újabb ikonikus épületet bonthatnak le Budapesten