szerző:
hvg.hu

Egy angliai kutatás azt bizonyította be, hogy az emberek nemcsak, hogy hajlandók véleményüket megváltoztatni, hogyha robotok egy csoportja másképp vélekedik, de a kísérletben részt vett gyerekek kifejezetten engedelmeskedtek robotok egy csoportjának, míg a felnőttek ezt elutasították.

Régóta ismert tény, hogy az emberek hajlamosak a körülöttük levő emberek véleményét átvenni, illetve ahhoz igazítani sajátjukat. Ezt a jelenséget a pszichológia is ismeri, a köznyelvben pedig "birka effektusként" hallhattunk már róla. Felmerült azonban a kérdés, hogy mi történik, ha robotok veszik át az emberek helyét a kísérletben – ami a közeljövőben a való életben is egyre több helyen megtörténhet. A Plymouth-i Egyetem kutatói nemrég erre keresték a választ, és némiképp ijesztő megállapításra jutottak.

A kutatók az úgynevezett Asch-tesztet végeztették el a kísérleti alanyokkal. Ennek lényege, hogy a kísérlet során két "kártyát" láthatunk egymás mellett: az egyiken egy vonal van (ez a referencia kártya), a másik pedig három. A feladat az, hogy megállapítsuk, a referencia kártyán szereplő vonal hosszúsága a három közül melyikkel egyezik meg.

©

A Plymouth-i Egyetem kutatói azonban egy fontos ponton megváltoztatták a tesztet: a gyerekek mellett nem emberek, hanem robotok foglaltak helyet. Amikor egyedül voltak a szobában, a 7-9 éves gyerekek átlagosan 87 százalékban válaszoltak pontosan, ám amikor a robotok "csatlakoztak" hozzájuk, ez az arány átlagosan 75 százalékra csökkent vissza. A rossz válaszok 74 százaléka egyezett a robotok rossz válaszával.

A kísérletet felnőttekkel is megismételték, ők azonban elutasították a robotokkal való "együttműködést", vagyis őket nem befolyásolta a robotok válasza.

Tony Belpaeme, az egyetem robotika professzora szerint mivel a robotoknak egyre nagyobb befolyásuk lesz az életünkre, ezért a gyártóknak nagyon fontos tisztában lenniük azzal, milyen "hatalommal" bírnak a gyerekek felett ezek az eszközök.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ókori erotikus falfestményt fedeztek fel Pompejiben - fotók

Ókori erotikus falfestményt fedeztek fel Pompejiben - fotók

Felújították a 108 éves Frankensteint, és elég para lett az eredmény – videó

Felújították a 108 éves Frankensteint, és elég para lett az eredmény – videó

Még több pénzt kereshetnek adómentesen a focisták

Még több pénzt kereshetnek adómentesen a focisták

Megerőszakoltak egy nőt Budapest belvárosában szerda este

Megerőszakoltak egy nőt Budapest belvárosában szerda este

Nyolcvannégy emeletet zuhant utasaival együtt egy chicagói felhőkarcoló liftje

Nyolcvannégy emeletet zuhant utasaival együtt egy chicagói felhőkarcoló liftje

Visszakaphatják lakásaikat az Eszközkezelőtől a bedőlt devizahitelesek

Visszakaphatják lakásaikat az Eszközkezelőtől a bedőlt devizahitelesek