szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy angliai kutatás azt bizonyította be, hogy az emberek nemcsak, hogy hajlandók véleményüket megváltoztatni, hogyha robotok egy csoportja másképp vélekedik, de a kísérletben részt vett gyerekek kifejezetten engedelmeskedtek robotok egy csoportjának, míg a felnőttek ezt elutasították.

Régóta ismert tény, hogy az emberek hajlamosak a körülöttük levő emberek véleményét átvenni, illetve ahhoz igazítani sajátjukat. Ezt a jelenséget a pszichológia is ismeri, a köznyelvben pedig "birka effektusként" hallhattunk már róla. Felmerült azonban a kérdés, hogy mi történik, ha robotok veszik át az emberek helyét a kísérletben – ami a közeljövőben a való életben is egyre több helyen megtörténhet. A Plymouth-i Egyetem kutatói nemrég erre keresték a választ, és némiképp ijesztő megállapításra jutottak.

A kutatók az úgynevezett Asch-tesztet végeztették el a kísérleti alanyokkal. Ennek lényege, hogy a kísérlet során két "kártyát" láthatunk egymás mellett: az egyiken egy vonal van (ez a referencia kártya), a másik pedig három. A feladat az, hogy megállapítsuk, a referencia kártyán szereplő vonal hosszúsága a három közül melyikkel egyezik meg.

©

A Plymouth-i Egyetem kutatói azonban egy fontos ponton megváltoztatták a tesztet: a gyerekek mellett nem emberek, hanem robotok foglaltak helyet. Amikor egyedül voltak a szobában, a 7-9 éves gyerekek átlagosan 87 százalékban válaszoltak pontosan, ám amikor a robotok "csatlakoztak" hozzájuk, ez az arány átlagosan 75 százalékra csökkent vissza. A rossz válaszok 74 százaléka egyezett a robotok rossz válaszával.

A kísérletet felnőttekkel is megismételték, ők azonban elutasították a robotokkal való "együttműködést", vagyis őket nem befolyásolta a robotok válasza.

Tony Belpaeme, az egyetem robotika professzora szerint mivel a robotoknak egyre nagyobb befolyásuk lesz az életünkre, ezért a gyártóknak nagyon fontos tisztában lenniük azzal, milyen "hatalommal" bírnak a gyerekek felett ezek az eszközök.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!