szerző:
hvg.hu

A tudósok szerint előbb-utóbb embereknél is használhatják majd a mesterséges körülmények között előállított szerveket.

Áttörő sikert ért el egy kutatócsoport Texasban: lombikban növesztett tüdőt ültettek sertésekbe. Az operáció minden esetben sikeres volt, a sertések közül néhányan még két hónapig éltek a műtét után, ezért a tudósok szerint a közeljövőben transzplantációra váró emberekbe is beültethetik majd a mesterséges környezetben előállított szerveket.

A transzplantációs lista szinte minden országban rettentően hosszú, sokan meg sem érik a műtétet.

Ez egy rendkívül sikeres első próbálkozás volt

– mondta az NBC News-nak a kísérletet végző egyik professzor. Az áttörésre azonban még várni kell: a disznókba beépített tüdő ugyan nem lökődött ki, de lélegezni nem mindig tudtak vele az állatok. A sertések sok esetben csak saját, megmaradt fél tüdejüket használták a légzés során, a beültetett szervet nem.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Dercsényi Dávid Itthon

Aggódnak a transzplantációs klinikán: szervre várnak, fertőzést kapnak?

Kétségbeesett betegek panaszai jutottak el a hvg.hu-hoz a transzplantációs klinikáról. Sokan kórházi fertőzésektől félnek, és állítják, hogy az intézmény alaposabb takarításával megelőzhető lenne számos megbetegedés. Megkerestük a kórházat, és az illetékesek igyekeztek is megnyugtatni mindenkit, hogy baj egy szál se. Beszámolójuk hitelességét nem növeli az állami adatszolgáltatásban a transzparencia hiánya, illetve a kórházakra vonatkozó törvények és a megvalósulásuk közt a jogvédők által tapasztalt különbségek.