szerző:
hvg.hu

A Google világszerte minden mobilos felhasználó számára elérhetővé tette a bizalmas módot, de a dolognak vannak hátulütői is.

Idén tavasszal történetének egyik legnagyobb ráncfelvarrását hajtotta végre a Gmail, amit először csak az üzleti felhasználók kaptak meg, a nyár elejére azonban mindenkinél megváltozott a levelező kinézete. Emellett érkezett is jónéhány új funkció, amit most a Google egy újabbal told meg azok számára, akik mobilon használják a szolgáltatást.

A Confidential Mode, azaz a bizalmas mód lényege, hogy a küldő korlátozhatja, vagy jelszóhoz kötheti az e-mail megjelenítését. A fogadó fél pedig nem fogja tudni másolni, beilleszteni, letölteni, nyomtatni és továbbküldeni sem, a csatlományokat pedig letiltja a rendszer. A levélhez ráadásul lejárati dátumot vagy épp jelszót is adhatunk meg, a hozzáférést pedig akár SMS-en keresztül is letilthatjuk.

Persze mindez senkit sem fog megakadályozni abban, hogy esetleg képernyőképet készítsen a levélről, ami legalább olyan veszélyes, mintha a bizalmas mód nélkül leveleznénk. A digitális szabadságjogokért küzdő Electronic Frontier Foundation szerint például hamis biztonságérzetet ad a küldőknek a Google megoldása.

Egyrészről azért, mert a bizalmas mód nem titkosítja a levelek tartalmát, így abba "utazás során" bárki beleolvashat, másrészről pedig az érvényességi idő lejárta után nem tűnik el a levél a fiókból, vagyis bármikor visszakereshetők. Ráadásul az SMS-es megoldáshoz meg kell adni a telefonszámot a Google-nek, ami újabb személyes adat kiadását jelenti.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!