szerző:
MTI

A ritka nyálmirigyrák túlélési esélye rendkívül erősen csökken, ha a daganat továbbterjed a tüdőre vagy a csontokra – állapította meg egy új tanulmány.

A dél-koreai Samsung Medical Center orvoscsoportja 124 páciens bevonásával végzett kutatást. A BMC Cancer folyóiratban publikált tanulmányuk szerint azt tapasztalták, hogy a nyálmirigyrák ötéves túlélési aránya 21 százalékra csökkent, ha a rák a test más részeire is átterjedt.

Dzsung Han Sin, a kutatócsoport egyik tagja kiemelte: nyálmirigyrák korai diagnózisával 90 százalék a túlélés esélye, és a kezelés eredménye is nagyon kecsegtető, ám a prognózis nagyon rossz, ha későn fedezik fel a betegséget.

A nyálmirigyrák rendkívül ritka, százezer emberből 1,4 az előfordulási aránya.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!