szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt hónapokban viszonylagos csendje után felvették a fonalat az amerikai hatóságok a magyar kormányzati szféra igen gyanús szoftverbeszerzési ügyében – jelentette a The Wall Street Journal. A Microsoft az államigazgatási közbeszerzést vizsgáló belső eljárása már lezárult, több magyarországi munkatársat is elbocsátottak.

A Microsoft feltűnően nagy kedvezménnyel adott el szoftvert, például az Office irodai programcsomagot kisebb vállalatoknak, azok pedig ugyanezeket a termékeket jóval nagyobb áron biztosították a magyar kormányzati intézmények részére – ennek gyanúja fogalmazódott meg egyre erősebben az elmúlt hónapok során. Az amerikai Microsoft az elmúlt hónapokban belső vizsgálatot folytatott az ügyben, a Népszava még tavasszal azt is meglebegtette, hogy a nyomozásba az FBI-t és az amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottságot (SEC) is bevonták.

A technológiai vállalat most a The Wall Street Journal (WSJ) kérdésére válaszolván elismerte: a SEC és az amerikai igazságügyi minisztériummal működnek együtt a részletek feltárásában, miután saját belső vizsgálatukat már lefolytatták. A nyomozók azt vizsgálják, hogy a közvetítő vállalatok által generált haszon kik zsebébe vándorolt, jutott-e belőle például az üzletért cserébe kormányzati tisztviselőknek.

Várakozók és sorvezetők a Microsoft Office 2013 bemutatóján. Kinek tárták szélesre a kaput?
©

A Népszava által korábban megszerzett, a Microsoft belső utasításaként említett dokumentum szerint az amerikai vállalat jogi részlege arra utasította a cég illetékeseit, hogy őrizzenek meg minden dokumentumot, amely a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt., a NAV, a Magyar Posta Zrt, az ORFK, a Magyar Államkincstár, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és szervezetfejlesztési Intézet, a húsz kormányhivatal, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt., az Oktatási Hivatal, két magáncég (az Euro Atlantic Solution és az Insomnia), bármely további tanácsadó, lobbista és alvállalkozó, illetve a Microsoftnak a közszférába eladott szoftverlicencei kapcsán keletkeztek. Nem csak a szerződésekről van szó, de feljegyzéseket és még a törölt e-maileket is megőriztették és átvizsgálták.

Többeket is kirúgtak már, hiába voltak jó elismert "családtagok"

David Howard, a Microsoft helyettes vezető jogtanácsosa a WSJ-nek elmondta: a saját nyomozásuk által szerzett adatok alapján négy munkatársat rúgtak ki az ügyben összefüggésben a magyarországi képviselettől.

Papp István
©

A kirúgottak között volt az a Papp István is, aki a gyanús ügyletek idején (2013-2014-ben) ügyvezető igazgatói posztot töltött be a Microsoft Magyarországnál. (Néhány hete "saját kérésére távozott" utódja, Szentkuti Gabriella is, aki 2014 augusztusában stratégiai igazgatóként csatlakozott a céghez.) Papp Istvánt 2015-ben még előléptették: a hazai képviselet helyett a Microsoft ázsiai és csendes óceáni régiójának sales, marketing és szolgáltatási üzletágáért felelős alelnöke lett. Érdekesség, hogy miután a belső vizsgálat során ebből a pozíciójából eltávolították, sőt az egész Microsofttól is kirúgták, éppen az államigazgatásban kapott helyet: a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) egy korábban nem létezett pozíciójában.

A WSJ kereste Pappot is, aki WhatsAppon írt válaszában úgy fogalmazott, "elismert tagja volt a Microsoft-családnak". A lap többször is elküldte kérdéseit a magyar kormányzatnak, ám onnan még ennyi válasz sem érkezett.

A büntetési tétel maximuma nem kevés

A tengerentúli hatóságok az Amerikai Egyesült Államok külföldön kifejtett korrupt gyakorlatokról szóló törvényének (U.S. Foreign Corrupt Practices Act) értelmében vizsgálják a magyarországi ügyet. Az amerikai napilap emlékeztet: nem először kerül sor hasonló nyomozásra, 2013-ban hasonló ügyeket tártak fel a szövetségi szervek a Microsoft romániai, olasz és kínai képviseleténél is. A WSJ értesülései szerint Oroszországban és Pakisztánban is történtek hasonlók.

A magyarországi ügyben a Microsoft akár egymilliárd dolláros (280 milliárd forintos) büntetést is kaphat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Araszol a forgalom az M0-son

Araszol a forgalom az M0-son

Egy székesfehérvári családtól érkezett az ország fenyője a Parlamenthez

Egy székesfehérvári családtól érkezett az ország fenyője a Parlamenthez

Parragh az önkormányzatokkal spóroltatna, miközben a kamarák a NAV-ot küldik az ötezer forintokért

Parragh az önkormányzatokkal spóroltatna, miközben a kamarák a NAV-ot küldik az ötezer forintokért