szerző:
hvg.hu

A számítástechnika történetének egyik fontos mérföldköve volt a Windows 95 megjelenése. Az operációs rendszert most bárki letöltheti a gépére egy alkalmazásként.

A klasszikus operációs rendszer, a Windows 95 igazi ikonnak számított a Microsoft portfóliójában, mégis nagyon kevesen látták működés közben. Részben ezért is kezdtek kísérletezni fejlesztők, hogy a mai modern kütyükön is életre keltsék az eredeti nevén Chicagóként debütált szisztémát, amely fontos szerepet játszott a hardver- és szoftvertelepítés leegyeszerűsítésében.

A rendszerverziót korábban már sikeresen feltelepítették és működésre is bírták az Apple okosóráján, most pedig Felix Rieseberg készített belőle bárki által telepíthető, a mai PC-kkel is kompatibilis verziót. A Github oldaláról leszedhető telepítő mindössze 129 megabájtot foglal, de ami a legjobb, hogy Macintosh, sőt Linux gépeken is működik, a fontosabb funkciók közül pedig a Wordpad, valamint a Paint is megtalálható benne – és természetesen ugyanúgy használhatók, mint 23 évvel ezelőtt.

És hogy mi értelme? Tulajdonképpen semmi, de nosztalgiázás miatt kimondottan jó móka vele eltölteni egy kis időt, miközben az ember elmélázhat azon, hogy a korábban egy teljes számítógép működéséért felelős rendszer a számítástechnika ugrásszerű fejlődése miatt most mindössze annyi erőforrást és tárterületet igényel, mint egy átlagos pc-s program.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!