szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A számítástechnika történetének egyik fontos mérföldköve volt a Windows 95 megjelenése. Az operációs rendszert most bárki letöltheti a gépére egy alkalmazásként.

A klasszikus operációs rendszer, a Windows 95 igazi ikonnak számított a Microsoft portfóliójában, mégis nagyon kevesen látták működés közben. Részben ezért is kezdtek kísérletezni fejlesztők, hogy a mai modern kütyükön is életre keltsék az eredeti nevén Chicagóként debütált szisztémát, amely fontos szerepet játszott a hardver- és szoftvertelepítés leegyeszerűsítésében.

A rendszerverziót korábban már sikeresen feltelepítették és működésre is bírták az Apple okosóráján, most pedig Felix Rieseberg készített belőle bárki által telepíthető, a mai PC-kkel is kompatibilis verziót. A Github oldaláról leszedhető telepítő mindössze 129 megabájtot foglal, de ami a legjobb, hogy Macintosh, sőt Linux gépeken is működik, a fontosabb funkciók közül pedig a Wordpad, valamint a Paint is megtalálható benne – és természetesen ugyanúgy használhatók, mint 23 évvel ezelőtt.

És hogy mi értelme? Tulajdonképpen semmi, de nosztalgiázás miatt kimondottan jó móka vele eltölteni egy kis időt, miközben az ember elmélázhat azon, hogy a korábban egy teljes számítógép működéséért felelős rendszer a számítástechnika ugrásszerű fejlődése miatt most mindössze annyi erőforrást és tárterületet igényel, mint egy átlagos pc-s program.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb négy ferencvárosi kézilabdázó lett koronavírusos

Újabb négy ferencvárosi kézilabdázó lett koronavírusos

Hatalmas lesz a PlayStation 5, a most előkerült fotók bizonyítják

Hatalmas lesz a PlayStation 5, a most előkerült fotók bizonyítják

Villanyautókra váltanak a Bayern München focistái

Villanyautókra váltanak a Bayern München focistái