szerző:
hvg.hu/MTI

Az Oxfordi Egyetemen kifejlesztett módszer az artériákat körülvevő zsírszöveteket elemzik, mindezt szúrás vagy vágás nélkül: elég hozzá egy CT-felvétel.

Évekkel előre képes jelezni egy esetleges szívroham kockázatát egy, az Oxfordi Egyetemen kifejlesztett diagnosztikai módszer. Az eljárás ráadásul teljesen fájdalommentes: a betegekről csupán egy mellkasi CT-felvétel készül, ez alapján dolgoznak az orvosok.

A felvételeken jól látszanak az artériákat körülvevő zsírszövetek, amelyeket kardiológusok elemeznek ki. A kutatók szerint a szívroham kockázatát növelő plakkok (vagyis az érfalon belüli lerakódások) legveszélyesebbjei olyan vegyi anyagokat bocsátanak ki, amelyek módosítják a környező zsírszövetet. Emiatt a szövetekben előfordulhatnak gyulladások, amelyeket a CT kimutat. Ha az érfalon lerakódott gyulladt plakkok leválnak, a szívbe jutva nagy eséllyel infarktust okoznak.

A felvételek alapján a zsírhígulási index mérése lehetővé teszi a halálos kimenetelű szívroham kockázatának évekkel korábbi előrejelzését, a többi hasonló módszerhez képest sokkal nagyobb pontossággal. Azoknál, akiknél ez a szám magas, kilencszer nagyobb az öt éven belül bekövetkező, halálos kimenetelű szívroham kockázata.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!