szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre nagyobb gondot jelent a streaming-szolgáltatóknak, hogy a fiatalok megosztják egymással a jelszavukat. És ez idővel csak rosszabb lehet.

Dollármilliókkal rövidíti meg a Netflixet, a Hulut, az Amazont, a Spotifyt a millenniumi nemzedék (azaz az Y és a Z generáció tagjai), a fiatalok ugyanis egyre gyakrabban élnek a jelszómegosztás lehetőségével, és ahol a szolgáltató valamilyen tiltást bevezet, azt is kijátsszák (például a hozzáférési idő rotálásával).

A Magid nevű médiakutató cég jelentése szerint a millenniumi felhasználók 35 százaléka tesz így, míg az X generációnál (azaz az 1965 és 1984 között születetteknél) csak 19 százalék ez a szám, a baby boomerek (1945 és 1964 között születettek) pedig még ennél is visszafogottabbak, csak 13 százalékuk osztja meg a jelszavát.

©

Bár a jelszómegosztás elég ártatlannak tűnik, azonban egyre komolyabban károsítja a streaming-szolgáltatásokat, akik előfizetésekre alapozzák üzleti modelljüket. Csak egyedül a Netflix több százmillió dollártól esik el évente emiatt, ami több (tíz)milliárd forintot jelent.

Bár két évvel ezelőtt a Netflix vezérigazgatója még magabiztosan nyilatkozta, hogy a jelszómegosztás számukra nem probléma, ma már bizonyosan másképp vélekedik, s a többi szolgáltató mellett ők is megoldást keresnek erre a problémára. Mindenesetre nehéz kérdésről van szó, mert a jelszavak megosztásának elnézése egyfajta felhasználó-megtartási stratégiaként is felfogható – a felhasználók kevésbé fogják lemondani az előfizetésüket, ha a partnereik és a barátaik is használhatják a szolgáltatást. Ezzel együtt arra is fel kell készülni, hogy a helyzet tovább fog romlani. A millenniumiakat követő korosztály esetében ugyanis már 42 százalékos jelszómegosztást jósolnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A koronavírus Lengyelországban is súlyos gondokat okoz: "Csak 10 óra alatt találtunk egy kórházi ágyat a koronavírusos betegnek"

A koronavírus Lengyelországban is súlyos gondokat okoz: "Csak 10 óra alatt találtunk egy kórházi ágyat a koronavírusos betegnek"

Soros helyett a nők elleni erőszak ellen kezd plakátkampányba a XV. kerület

Soros helyett a nők elleni erőszak ellen kezd plakátkampányba a XV. kerület

Bizonyítékot találtak a tudósok, hogy árvizek voltak a Mars felszínén

Bizonyítékot találtak a tudósok, hogy árvizek voltak a Mars felszínén