Balogh Csaba
Balogh Csaba

Záporoznak az egycsillagos értékelések a Messenger alkalmazására, miután a Facebook egy idegesítő hibával adta ki az üzenetküldő androidos appjának frissítését. Nem ott, ahol sokan gondolnák, de ki lehet kapcsolni a kéretlen csipogást.

"Arra van időtök, hogy szemét reklámokkal tegyétek tele, de hogy inkább azzal foglalkoznátok, hogy működjön rendesen az app, na az már luxus."

Így sommázta a Facebook fejlesztési üzletpolitikájáról alkotott véleményét egy felhasználó a Messenger alkalmazás értékelései között a Play áruházban. Nincs egyedül: saját tapasztalatunk és olvasóinktól érkező jelzések is megerősítik, hogy az legújabb verziójába egy hiba csúszott – de az is lehet, hogy több is.

"Hiába állítjuk be jól az értesítéseket, el...romlik egy idő után" – írta Szilvi nevű olvasónk, mi is a gondja a Messengerrel neki és beszámolója szerint több kollégájának is. Hasonlóan jártunk mi is: hiába van már hónapok óta kikapcsolva a Messengeren érkező üzenetekről értesítő hang, most, a frissítési után visszakapcsolódott, és csipog a telefon. Olyan felhasználó is van, aki már fogadkozik, hogy néhány óra múlva alighanem letörli az egész Messenger alkalmazást, mert a beállításaiban sehogy nem tudja kikapcsolni a csipogást.

A jelenség mögött az állhat, hogy a Facebook nemrég igazította saját értesítési rendszerét az Android operációs rendszer tavaly kialakított új szisztémájához. A technológiai váltáskor kerülhetett porszem a gépezetbe. A probléma az említett okból kikövetkeztethető módon és az eddigi olvasói jelzések szerint az Android 8.0-as vagy újabb verziós készülékeken jelentkezik. A kéretlen csipogás már egy-két napja feltűnhetett, de úgy tűnik, mostanra szinte mindenkihez elért. Hogy kinél mikor tért vissza, az attól függ, ki (telefonja) mikor frissítette az alkalmazást.

Talán jó hír, hogy – a Messenger törlésén és a telefon megsemmisítésén túl is – van egyszerű megoldás. Ezt nem a Facebook vagy a Messenger alkalmazáson belül kell keresni, hanem a készülék beállításai között, ezen belül az Alkalmazások és értesítések » Értesítések kezelése » Messenger menüpontot kell megkeresni. (A menüpontok elnevezésében kisebb eltérések lehetségesek) Itt egyenként kell végigmenni a különféle kategóriákon, és mindenhol inaktív állásba kapcsolni az Értesítési hang beállítást.

©

Mindez persze csak annál tekinthető megoldásnak, akinél úgy marad a beállítás. Akinél nem, annak nekünk sincs jobb ötletünk a Messenger törlésénél, illetve az új appverzióig történő türelmes várakozásnál.

A Facebook tavaly nyáron változtatta meg a Messenger alapértelmezett értesítési hangját, de most alapbeállításként mintha ismét a régi szólna.

Ha máskor is tudni szeretne a Facebook és a Messenger változásairól, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!