szerző:
hvg.hu

Az elmúlt években egyre inkább elmosódott a munka és a magánélet közti határ azzal, hogy haza vagy épp a munkahely felé utazva a mobilt nyomkodva is a céges dolgokkal foglalkozunk. Egy friss kutatás szerint emiatt munkaidővé kellene nyilvánítani az így letöltött időt.

Az okoseszközök és a mobilinternet elterjedésének köszönhetően mára jelentős mértékben kibővült a klasszikus értelemben vett munkaidő fogalma. (Vagy éppen értelmét vesztette időben mérni a munkát.) Amellett, hogy valaki az irodában ledolgozza a napi 8 órát, könnyen előfordulhat, hogy hazafelé, vagy épp a munkába menet már a buszon/villamoson is a céges e-mailjeit böngészi – annak ellenére, hogy a munkáltatók ezt nem számítják be a munkaidőbe. Egy friss kutatás szerint azonban erre nagyon is szükség lenne.

A Nyugat-Angliai Egyetem nemrég mintegy 5000, London és Birmingham, valamint London és Aylesbury között ingázó utast vont be a tanulmányba, hogy kiderüljön, ki mennyire foglalkozik a munkájával a vasúttársaság által biztosított wifinek köszönhetően.

Kiderült, a tanulmányban vizsgált személyek mintegy 54 százaléka használta arra a wifit, hogy céges levelekre válaszoljon, míg mások a saját mobilinternetüket használták erre. Mindez arra volt jó, hogy munkába menet már tisztában legyenek vele a dolgozók, mi várja őket aznap, hazafelé menet pedig a munkahelyen be nem fejezett dolgokat intézik el így – számolt be róla a BBC.

©

A szakemberek szerint a tanulmányból az is kitűnik, hogy az internetszolgáltatás minőségének javulása miatt gyakorlatilag nőtt a munkaidő. A munkavállalók egy része pedig kifejezetten örült neki, hogy lehetősége van menet közben dolgozni.

A kutatás ugyanakkor arra is rávilágít, hogy az internethozzáférésnek köszönhetően felborul az egészségesnek tartott munka-magánélet egyensúly. Bár a lehetőség, hogy munkába menet, vagy onnan hazafelé tartva is dolgozzunk csökkenti a munkavállaló klasszikus értelemben vett munkaidei leterheltségén, mégis arról van szó, hogy ha az irodán kívül töltött időben is dolgozunk, akkor azt is munkaidőnek kellene elszámolni. Márpedig ha ez munkaidő, akkor fizetés is járna érte.

A szakemberek ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a munka és a magánélet közti határok elmosódása egy idő után a hatékonyság csökkenéséhez vezethet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Unja már az irodában, inkább otthonról dolgozna? Jó hírünk van

Öt éven belül az információs munkavállalók fele "bárhol, bármikor" jelleggel végezheti majd munkáját – állapítja meg a Leitz irodaszergyártó megbízásából készült tanulmány. Míg korábban az otthoni munkavégzés komolytalan státuszt sugallt, a helyzet mára megváltozott, néhány éven belül pedig teljesen más lesz.